026-4451277

3stervertaling: Erika Venis
Veltman uitgevers, mei 2013

Ooit behoorde kluisje 62 van Mount Selwyn High School toe aan populaire modelleerling Hillary Randle. Op een dag was zij spoorloos verdwenen. Sindsdien schrijven de leerlingen hun geheimen op een briefje en duwen het door de ventilatiegleuf in het lege kluisje.
Nieuweling Maya Andrews weet dan ook niet wat haar overkomt als ze het haar toegewezen kluisje opent en ze een lawine aan briefjes over zich heen krijgt. Maya ’s geheim is dat ze op haar oude school verre van populair was. Ze is vastbesloten hier verandering in te brengen, maar meteen de eerste les onderschept een leraar een briefje met de mededeling dat ‘de nieuwe tragisch on-cool is’.
Maya besluit om uit te zoeken van wie welk geheim is en om dat probleem dan op te lossen. Ze krijgt hulp van Zeba, een klasgenote die net zo min erg cool is. Maar Maya blijft hopen op vriendschap met de populaire meiden en heeft er heel wat voor over om bij hen te horen.

Vriendschap, verraad, jaloezie, populair zijn, onzekerheid, pesten. Er wordt wat afgetobd door meiden op de middelbare school. Maya doet haar best, maar kent de codes op haar nieuwe school niet. In haar gretigheid om cool te zijn, maakt ze uiteraard de ene fout na de andere. ‘Tragisch on-cool’, dat is ze inderdaad. En dan krijgt ze ineens alle geheimen, angsten en verlangens van de hele school in handen. Daar kun je gruwelijk misbruik van maken. Maya is uiteraard geen engeltje, maar mega-knappe klasgenote Karmella is ronduit een draak - en een cliché van een populair meisje. Moeilijk te geloven dat Maya veel liever met haar bevriend wil zijn dan met die gestoorde goth Zeba.

Het boek begint met een proloog waarin Hillary Randle in paniek ’s avonds laat de school verlaat. De rest van het verhaal speelt dertien jaar later. Pas helemaal aan het eind wordt duidelijk wie Hillary was en wat ze gedaan had. De proloog zorgt aanvankelijk voor wat spanning, maar op gegeven moment ben je de hele Hillary vergeten. Jammer, want de auteur had Hillary en haar geheim best kunnen gebruiken om het boek wat minder stroperig te maken. Geheimen, leugens en kluisje 62 leest namelijk wel lekker, maar wordt naar het einde toe nogal langdradig. Het is een nogal Amerikaans meidenboek dat je niet lang bijblijft, geschikt voor lezers vanaf dertien jaar.

Bestellen

Top