026-4451277

3stervertaling: Lydia Meeder
Lemniscaat, januari 2012

Na de Tweede Burgeroorlog heeft men in de Verenigde Staten de oplossing gevonden voor het abortusvraagstuk en voor het tekort aan orgaandonoren. Ouders kunnen hun (ongewenste) kind tussen hun dertiende en achttiende verjaardag opgeven als ‘splitser’. Het lichaam van de jongere wordt dan uit elkaar gehaald en volledig hergebruikt.
Connor is een onhandelbare puber, Risa woont in een staatsinrichting die moet bezuinigen en Lev’s ouders zijn strenggelovig en offeren hun kind op. Alle drie deze jongeren gaan gesplitst worden. Connor neemt de benen, weet een agent met zijn eigen verdovingspistool uit te schakelen, maar tijdens zijn vlucht veroorzaakt hij een verkeersongeval. Hierdoor krijgt Risa de kans om te vluchten. Lev wil zichzelf doneren, maar raakt bij de vlucht van Connor en Risa betrokken. Langzaam groeit bij hem de twijfel over zijn lot. Het is amper mogelijk om uit de handen van de jeugdpolitie te blijven. In een wereld waarin je niemand kunt vertrouwen, proberen drie jongeren te vechten voor hun leven en hun eigen lichaam.

Bizar. Dat is het eerste woord dat opkomt als je Gesplitst leest. Splitsen is geen moord, want de jongere leeft voort in heel veel mensen. Degene die (een deel van) jouw hersens krijgt, kent zelfs jouw gedachten. In een razendknap geschreven hoofdstuk aan het einde van het boek lees je zelfs hoe zo’n splitsing in zijn werk gaat. Drie uur en negentien minuten lang blijft de splitser volledig bij bewustzijn. Tijdens het splitsen hoort hij hoe de chirurgen praten over honkbalwedstrijden, terwijl ze intussen zijn lichaam ontleden. ‘Een trekkend gevoel bij je enkels. Niks om je zorgen over te maken.’ Nee nee.
Gesplitst is een hevig verontrustende toekomstroman. Connor en Risa verzetten zich. Ze krijgen weliswaar hulp van sommige volwassenen, maar verder is het grotendeels ieder voor zich. De eenzaamheid is groot, maar zelfs in een wereld waarin je zomaar gesplitst kunt worden, kan vriendschap en liefde ontstaan.

Het boek wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. De belangrijkste personages zijn natuurlijk Connor, Risa en Lev, maar nu en dan kijk je ook mee door de ogen van andere mensen. Het boek wordt er afwisselend en verschrikkelijk spannend door. Gesplitst gaat over macht en machteloosheid, over je conformeren of je verzetten, over zelf denken of voor je laten beslissen, over wantrouwen en vertrouwen en uiteindelijk over liefde. Het is geschikt voor lezers vanaf veertien jaar.

Bestellen

Top