026-4451277

3sterPloegsma, november 2016

Veertienjarige Juul kennen we al uit Juul on fire (2015). Juul droomt van een carrière als zangeres, zet zo nu en dan een van haar liedjes op YouTube en is in de wolken als haar idool Mack Miller haar liedje liket. Dus als haar nieuwe vriendin Keet in de zomervakantie voorstelt om stiekem naar Parijs te liften (waar Keets Facebookvriendje Peppin woont, bij wie ze ‘vast wel’ kunnen logeren én waar Mack op dit moment schijnt te zijn), aarzelt ze maar heel even. Voor ze het weet, staan ze met hun duim omhoog langs de weg.
Na wat strubbelingen krijgen ze een lift in de limousine, slapen ze zowaar een nacht in het Hilton Hotel, en jawel: in datzelfde hotel logeert Mack ook! Na deze verrukkelijke meevallers, kan het alleen maar minder worden: Mack ziet de meiden letterlijk niet staan, Peppin reageert niet op de berichtjes van Keet, ze worden betrapt op zwartrijden met de metro en ze hebben geen geld voor onderdak. Maar er is nog één kans: de meiden weten bij welke studio Mack ’s ochtends om 10.00 uur een afspraak heeft!

Het is wat moeilijk te geloven dat Juul en Keet pas veertien zijn. Meisjes van veertien die ‘even’ naar Parijs liften, een lift krijgen van de baas van het Hilton en een nachtje in alle weelde mogen logeren… tja. Ook verder is het verhaal nogal wensvervullend.
Wanneer je je niet stoort aan de toevalligheden, wacht je een lekker leesbaar meidenboek. Net als in Juul on fire kun je prettig meedromen met Juul over wat er allemaal kan gebeuren als Mack haar heeft horen zingen (en, o heerlijk, wat er inderdaad ook gebeurt, al zal dit een veertienjarig meisje uit een Nederlands dorp in de praktijk niet snel overkomen).  Tussendoor appt Juul met haar vriend Pim, die met zijn ouders in Oostenrijk aan het wandelen is; appjes die aantonen hoe geestig Pim is, al speelt hij in Juul on stage helaas maar een heel klein rolletje. Juul is in dit boek minder onafhankelijk dan in het eerste deel; het is de ADHD-achtige Keet die de motor is achter de trip naar Parijs en de daarmee samenhangende moeilijkheden.

Kortom: een meidenboek met humor en met de diepgang van een kano, maar dat laatste hindert niet. Heerlijke lectuur om ’s avonds in bed te lezen en daarna weg te dromen, want het geluk dat Juul heeft, dat willen we allemaal wel.
Geschikt voor meiden en BFF’s van twaalf jaar en ouder.

Top