026-4451277

3sterHoe dun is de lijn tussen fan en freak?
vertaling: Astrid Staartjes
Leopold, april 2017

De boyband The Ruperts bestaat uit vier jongens die alle vier Rupert heten. Hun fans zijn ‘Strepurs’, een palindroom van Ruperts. En de allergrootste Strepurs zijn vier vriendinnen die tijdens Thanksgiving een kamer boeken in het luxueuze Rondack Hotel omdat The Ruperts er waarschijnlijk gaan logeren. En dat klopt. Want binnen een half uur heeft een van hen het voor elkaar: ze heeft Rupert Piermont per ongeluk op de gang gevloerd, zodat hij bewusteloos raakte. Daarna sleepte ze hem mee naar de hotelkamer, dus nu hebben de meiden hun eigen boybandlid in handen. Vastgebonden en wel. Want anders gaat hij er gegarandeerd vandoor.
In de uren die volgen, blijkt dat alle vier de meiden hun eigen motieven hebben om Rupert P. gevangen te houden. Maar zijn die vier jongens echt zo fantastisch? Zijn ze in werkelijkheid elkaars beste vrienden? En zijn de vier meiden eigenlijk wel vriendinnen van elkaar?

Als je Kill the Boyband wil geloven, zijn alle pubermeisjes hysterische, gillende gekken. Goed, natuurlijk bestaan er meiden die hun idool zo ongeveer stalken, dus dat is nog wel geloofwaardig, maar wat de vier dames in Kill the Boyband uitspoken, gaat ver over de top. Daarbij groeit een van die meisjes in zo’n ongelooflijke weelde op, dat het maar goed is dat het boek in New York speelt, want voor Nederlandse begrippen, is dit vrijwel onmogelijk.
Wanneer je ophoudt met je te ergeren aan de extreme gebeurtenissen en omstandigheden, wacht je een boek dat redelijk onderhoudend is. De ik-figuur is een onzeker meisje dat helemaal valt voor Rupert Kirke en – o, wat heerlijk – door hem ‘gered’ wordt als ze op het dak van het Rondack naar beneden staat te staren. Niet dat ze van plan was om te springen, maar er gaat toch niets boven de sterke armen van je held om je heen. Bovendien stort Rupert K.  vervolgens zijn hart bij haar uit, want uitgerekend hij ziet hoe bijzonder zij is. Dat is toch maar een verrukkelijke dagdroom die zomaar uit kan komen.

Kortom: Kill the Boyband is niet alleen ver over de top, maar ook ongelooflijk wensvervullend, doch het is prettig lezen en je dobbert er heerlijk op in slaap. Het loopt zowaar ook nog allemaal goed af. Het boek is een bizarre droom, geschikt voor ieder die hoopt om  op welke manier dan ook in contact te komen met haar idool. Een vet aangezet drama voor lezers van veertien jaar en ouder.

Top