026-4451277

3sterLeopold, september 2013

Sinds haar zevende woont Virginia bij haar vader en stiefmoeder Margriet. Daarvoor woonde ze bij haar eigen moeder Jill, maar die zorgde niet goed voor haar. Intussen is Virginia vijftien. Na een ruzie thuis, besluit ze in de herfstvakantie een week naar Jill te gaan.
In de trein naar Leiden stapt een groep hooligans in. Niemand durft in te grijpen als ze het treinstel vernielen en één jongen met een ijzeren staaf de conducteur in elkaar slaat. Virginia filmt de mishandeling met haar mobiel.
Eenmaal bij Jill is het contrast met thuis groot. Jill leeft een rommelig leven met drank, drugs, werk in een kroeg en foute mannen. Op zolder huist nog altijd de junk Harvey. Wel heeft Jill sinds kort een nieuwe vriend die het huis opknapt. Virginia schrikt zich wild als ze de zoon van deze Tonny herkent als de jongen die de conducteur in elkaar sloeg. Ook Tonny staat op haar filmpje. Moet ze naar de politie met wat ze weet?

Een boek over een levensgroot loyaliteitsconflict. De scènes waarin Virginia terugkijkt op haar jeugd – en waaruit tenslotte blijkt hoe ernstig Jill haar dochtertje verwaarloosde – zijn prachtig. Ook acht jaar later is Jill geen rotmens, maar gewoon iemand die veel te jong een kind kreeg en niet opgewassen bleek tegen de verantwoordelijkheid. Zelfs deze herfstvakantie gaat ze met Virginia om als met een soort gelijke, in plaats van een dochter. Weer wordt Virginia alleen gelaten en weer zoekt ze haar heil bij de lieve oude buurvrouw en bij onbetrouwbare Harvey.
En daarom zijn de vele bladzijden die aan de hooligans besteed worden helemaal niet nodig om het boek body te geven. Dat is gewoon te veel, te dik er bovenop om het loyaliteitsconflict verder te onderstrepen.
De relatie die Virginia met Margriet heeft, had wél wat beter uitgewerkt mogen worden. Margriet is ontzettend lief, ideaal en begripvol. Dat had veel meer mogen knetteren. Hup kleine Virginia, zet je af tegen die overaardige stiefmoeder!

Het subtiele deel van Stiefkind, het wringen wat je tussen de regels door voelt, maakt dit boek de moeite waard. Het gedoe met de hooligans en het half-Engelse taaltje van Jill doen hier helaas afbreuk aan. Stiefkind is geschikt voor lezers van dertien jaar en ouder.

Bestellen

Top