026-4451277

3sterQuerido, augustus 2013

Tijs Kalman. Dertien jaar. Hij lijkt een gewone jongen, maar van binnen is hij helemaal in de war. Kort geleden zijn z’n ouders uit elkaar gegaan. Zijn vader woont nu ergens anders met een nieuwe vriendin en Tijs is bij zijn moeder gebleven. Hij is nu de man in huis, die mama moet opvrolijken, die ervoor moet zorgen dat ze werk zoekt of tenminste iets gaat dóén. En dat valt niet mee.
Tijs heeft een wens: een tijger zien. Een echte tijger, een solitair levend dier, zoals ze in de wouden in India rondlopen. En tot zijn verbazing wil zijn moeder met hem mee. In de kerstvakantie. Naar India.
Eenmaal in New Delhi is alles anders dan ze verwacht hadden. Vooral Tijs’ moeder kan moeilijk wennen aan alles wat anders is dan thuis. Tijs voelt zich meer en meer de oppasser van zijn moeder, die ervoor moet zorgen dat zij het naar haar zin heeft. Ze moppert, zucht en steunt en beweert zelfs dat die tijger-excursies in India nep zijn en dat Tijs nooit een tijger zal zien. Tijs laat haar alleen en gaat in zijn eentje zijn tijger zoeken.

De tijger die Tijs wil zien is natuurlijk een metafoor. Het blijft in het midden of hij wel of geen tijger spot in India. Dat hindert niet. Tijgereiland is het verhaal van een jongen die moet ontdekken wie hij is, die zich los moet maken van zijn moeder, die leert inzien dat hij zijn eigen weg moet vinden. Tijs’ moeder is goed getroffen. Ze spoort niet. Aanvankelijk lijkt ze depressief, maar ze heeft absoluut borderline-trekken en is zeldzaam egocentrisch. Alle ondergrondse wrevel en irritatie van Tijs zijn heel goed invoelbaar.
Wat vreemd werkt, is dat Tijs start in de eerste persoon enkelvoud, overgaat naar de derde en dan weer terugkeert bij de ‘ik’. En ook de crisis die hij doormaakt als hij er alleen op uit trekt, nadat hij woedend tegen zijn moeder is uitgevallen, is wat te wollig omschreven. Tijs ontdekt in het oerwoud dat hij door mensen ‘gezien wil worden’, terwijl die tijger juist nergens te bekennen is. Dat werkt niet.

Toch is Tijgereiland een boek met prachtige zinnen en met een hoop geschuur en geschrijn tussen de regels door. Ondanks de verwarrende ontknoping is Tijs een overtuigende hoofdpersoon. Tijgereiland is een mooi en pittig boek voor lezers van twaalf jaar en ouder.

Top