026-4451277

3stervertaling: Karin Pijl
Moon, augustus 2014
Vlag en Wimpel 2015

De vader van Rose is vorig jaar overleden. Ze mist hem verschrikkelijk en stuurt hem soms sms-jes, waarvan ze ook wel weet dat hij ze niet meer krijgt.
Samen met haar opa is Rose op reis naar België, naar Ieper. Opa wil het graf bezoeken van zijn overleden oom George, die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de militaire begraafplaats maakt het graf van soldaat Valentine Joe Strudwick grote indruk op Rose. Deze jongen was pas 15 toen hij stierf. Als Rose ’s avonds alleen in haar hotelkamer is, hoort ze ineens buiten soldaten marcheren. De jonge soldaat helemaal achteraan ziet haar voor het raam staan en knipoogt naar haar. Rose rent naar buiten om met de jongen te praten. Ze blijkt in het Ieper van 1914 te zijn beland; een stad die deels verwoest is en waar je de kanonnen van het front kunt horen bulderen.
De jonge soldaat is Valentine Joe. Rose wil hem behoeden voor zijn vroege dood, maar beseft gaandeweg dat zij niet in staat is de geschiedenis te beïnvloeden.

Het leven van Valentine Joe Strudwick is een interessante invalshoek voor een jeugdboek; de jongen heeft echt bestaan en hij was vermoedelijk de jongste soldaat die sneuvelde in de Grote Oorlog. In werkelijkheid is er weinig over hem bekend.
De manier waarop hij aan een meisje uit de 21ste eeuw wordt gekoppeld is nogal kunstmatig. Rose belandt eerst voor eventjes en daarna voor steeds langere tijd in de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk is het nog spannend hoe dat nu kan - ze maakt bijvoorbeeld een foto van het Marktplein van Ieper, maar ziet op haar schermpje het beeld van 100 jaar geleden. Dat ze daarna ook zelf terug in de tijd gaat, moet de lezer voor lief nemen. Erg geloofwaardig is het helaas niet.
Rose is wel een overtuigende hoofdpersoon, met haar verdriet en haar nieuwsgierigheid naar de vrolijke jongen bij wie ze zich zo op haar gemak voelt. Uiteindelijk kan ze dankzij Joe haar vader zelfs loslaten: Het verleden wil herinnerd worden, maar niet herleefd.

Valentine Joe is een boek dat gemakkelijk wegleest, goed gedocumenteerd is, maar qua verhaal nogal geforceerd aandoet. De vertaling is hier en daar nogal houterig. Het boek krijgt een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en dat is wat merkwaardig, omdat de het boek lezers tussen de negen en twaalf jaar nog (ver) boven de pet zal gaan.
Valentine Joe
is geschikt voor liefhebbers van historische verhalen van minstens dertien jaar en ouder.

Top