026-4451277

3sterillustraties: Wolf Erlbruch
Querido, oktober 2011
Vlag & Wimpel 2012

Mijn hart is een rood hondje
dat blaft en bijt misschien
Maar kwispelend rent
als jij in de buurt
en vooral als jij dicht bij mij bent.

Dit gedicht van Tanneke Wigersma laat zien waar het om draait in vriendschap en liefde. Het staat in het mooie bundeltje Zoen me tot ik spin. Achttien dichters proberen onder woorden te brengen wat dat is: liefde. “Ik vin je zoo lief en zoo licht” schreef Herman Gorter meer dan een eeuw geleden. “Het is alsof ik op je lijk. / Zelfs als ik in de spiegel kijk / dan zie ik jou.” zegt André Sollie. “Ik zou je het liefste in een doosje willen doen,” beweerde Annie M.G. Schmidt, “Dan lig je in de watten en niemand kan erbij, / geen dief die je kan stelen, je bent helemaal van mij.”

Prachtige woorden over liefde, maar de illustraties van Wolf Erlbruch zijn net zo de moeite waard. Bij elk gedicht staat een prent van verliefde of zoenende dieren. Favoriet: twee straalverliefde eenden die ieder vanuit een raam van een flatgebouw louter oog hebben voor elkaar. Maar ook een knuffel van een bruine beer – de illustratie naast het gedicht Siberië van Bart Moeyaert – moet heerlijk zijn.

Kun je wel zeggen wat liefde nou precies is? Of is het zoals Simon van der Geest verwoordt:

Ik warrel en ik zwarrel maar
ik krabbel wel een brief
Zo hardop zeggen lukt me niet
ik vind je veel te lief

Zoen me tot ik spin – gedichten over de liefde is een boekje om te koesteren, om onder je hoofdkussen of in je jaszak te bewaren, zodat je erin kunt bladeren wanneer je maar wilt. Prachtige poëzie en schitterende prenten voor iedereen die verliefd is, of voor wie gewoon van mooie woorden houdt.

Bestellen

Top