Stichting Lezen en SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, hebben de handen ineengeslagen om de belangrijkste informatie over leescompetentie en leesmotivatie op het vmbo op Lezeninhetvmbo.nl bijeen te brengen.

Het uitgangspunt daarbij is dat vmbo-leerlingen plezier beleven aan lezen en uitgroeien tot competente lezers. Voor veel vmbo-leerlingen is dat geen vanzelfsprekendheid, terwijl het belang van goed lezen in onze geletterde samenleving evident is. Op de website wordt praktische aan-de-slag-informatie aangeboden gekoppeld aan recent lees- en taalonderzoek gericht op het vmbo.

Ga aan de slag op Lezeninhetvmbo.nl.

zomerleesbingo boeken 200Bijna vakantie... doen je leerlingen mee met de Zomer Lees Bingo?

In de Zomervakantie lezen ze elke dag tenminste vijftien minuten op bijzondere wijze een boek. Dit strepen ze af op de bingokaart.

Het inleveren van een volle kaart levert gegarandeerd een prijs op. Aan het eind van de vakantie worden bovendien uit de inzendingen drie gelukkigen gekozen, die in De Arnhemse Kinderboekwinkel een heel grote stapel boeken in ontvangst mogen nemen.

De kinderen mogen kiezen: houden ze de boeken zelf, of lezen ze voor de schoolbibliotheek?

logo wppBij Alles komt goed, altijd, het boek waarmee Kathleen Vereecken de Woutertje Pieterse Prijs 2019 won, is  lesmateriaal ontwikkeld door Lieke van Duin en Jos van Hest. Ook voor de vijf andere genomineerde boeken staan lessuggesties op de site van de Prijs.

Het boek

Alles komt goed, altijd is het verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat haar familie uiteen ziet vallen.

De Nederlandse Kinderjury

kinderjury algemeenDe Nederlandse Kinderjury kiest elk jaar het beste kinderboek van het jaar. De jury bestaat uit alle kinderen van 6 t/m 12 jaar. Daarmee is de Nederlandse Kinderjury de grootse publieksprijs van Nederland.

Hoe zorg je als leerkracht ervoor dat je leerlingen verschillende soorten boeken ontdekken, gemotiveerd raken en blijven én genoeg boeken lezen? De Kinderjury helpt je graag op weg met tips.

Vanaf 6 maart tot en met 19 mei 2019 kan er door kinderen gelezen worden voor De Nederlandse Kinderjury 2019. Daarna volgt een landelijke stemweek.

jonge jury logo 200Er kan weer gelezen worden voor De Jonge Jury. De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. De auteur van het boek met de meeste stemmen wint uiteindelijk de Prijs van de Jonge Jury. De Jonge Jury sluit naadloos aan op het curriculum en is geschikt voor alle vmbo-, havo- en vwo-leerlingen uit de onderbouw.