Kinderjury 2019

De Nederlandse Kinderjury

kinderjury algemeenDe Nederlandse Kinderjury kiest elk jaar het beste kinderboek van het jaar. De jury bestaat uit alle kinderen van 6 t/m 12 jaar. Daarmee is de Nederlandse Kinderjury de grootse publieksprijs van Nederland.

Hoe zorg je als leerkracht ervoor dat je leerlingen verschillende soorten boeken ontdekken, gemotiveerd raken en blijven én genoeg boeken lezen? De Kinderjury helpt je graag op weg met tips.

Vanaf 6 maart tot en met 19 mei 2019 kan er door kinderen gelezen worden voor De Nederlandse Kinderjury 2019. Daarna volgt een landelijke stemweek.

 

Iedere dag een kwartier leesplezier

Je kunt je leerlingen helpen door een stimulerende leesomgeving te bieden:

  • Zorg voor een groot en divers aanbod
  • Plan genoeg tijd in voor vrij lezen en voorlezen
  • Help kinderen bij het uitkiezen van leuke boeken
  • Zien lezen, doet lezen: lees zelf ook een boek als de kinderen aan het lezen zijn

Zoek het juiste boek

Het is belangrijk dat kinderen zelf de boeken uitkiezen die ze willen lezen. Je kunt kinderen helpen bij het kiezen: door ze tijd en ruimte te geven om in boeken te neuzen, door sommige boeken extra aandacht te geven, kinderen elkaar te laten inspireren en ze zelf direct te helpen bij het kiezen. Als je zelf enthousiast bent over een boek, is het nog makkelijker om een kind voor dat boek enthousiast te maken.

Geef leerlingen de ruimte en stimuleer en begeleid waar dat nodig is. Soms kan het helpen om een stuk voor te lezen, of om leerlingen boeken aan elkaar te laten voorlezen. Bied ook de mogelijkheid om de boeken mee te nemen naar huis en samen met hun ouders te lezen.

De Leeslijst voor de Kinderjury 2019

De Leeslijst van de Kinderjury is een afbakening van alle titels die verschenen zijn in het jaar voorafgaand aan de campagne de Nederlandse Kinderjury. Het zijn expliciet géén nominaties, want alle boeken die verschenen in het voorgaande jaar maken kans om de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury te winnen. Omdat het voor kinderen moeilijk is om uit zoveel boeken te kiezen, helpt de Kinderjury hen een handje door een selectie te maken die tegelijk de breedte van het aanbod laat zien. Ook poëzie en non fictie krijgen zo aandacht. De campagne heeft als doel om kinderen te stimuleren méér en kritischer te laten lezen.

logo kinderjury 2019De Leeslijst is:

  • toegankelijk voor een breed publiek
  • speciaal voor beginnende lezers
  • speciaal voor gevorderde lezers
  • bijzondere kwaliteit wat betreft vorm of inhoud (taalgebruik, illustraties of verhaal)
  • gevarieerd aanbod van vertaalde en oorspronkelijk Nederlandstalige boeken.

De Dag van de Nederlandse Kinderjury

Op 26 juni wordt bekend gemaakt welke boeken de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 gewonnen hebben.