Lessuggesties bij de Woutertje Pieterse Prijs 2018

logo wppBij Lampje, het boek waarmee Annet Schaap de de Woutertje Pieterse Prijs 2018 won, is  lesmateriaal ontwikkeld door Lieke van Duin en Jos van Hest.

Het boek

Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje, heet een schiereiland. Zo luidt de beeldende beginzin van Lampje, het schrijfdebuut van Annet Schaap, bekend als illustrator van zo’n tweehonderdvijftig kinderboeken.

lampje 200Lampje heet eigenlijk Emilia, naar haar overleden moeder. Ze woont met haar vader Augustus op dat schiereiland, naast de vuurtoren. Ze is maar twee weken naar school geweest en kent alleen de letter E. Omdat haar vader een been mist, moet zij elke avond de eenenzestig treden van de vuurtoren beklimmen om de lamp aan te steken. Op een dag vergeet ze lucifers te kopen. En dan gaat alles mis: het stormt die nacht en doordat de vuurtoren geen licht geeft, slaat er een schip op een rots voor de haven. Zij en haar vader krijgen de schuld en moeten elk zeven jaar werken om de schade te betalen. Haar vader wordt opgesloten in de vuurtoren en Lampje wordt gedeporteerd naar het sombere Zwarte Huis van de Admiraal, waar ze als een assepoester moet dweilen en schoonmaken. En dat terwijl er gefluisterd wordt dat er een monster in de torenkamer huist!

Praktische informatie

Lampje is een boek voor kinderen vanaf tien jaar; voorlezen vanaf acht of negen. Het boek is te koop in De Arnhemse Kinderboekwinkel of te bestellen via onze webwinkel.

De lessuggesties rondom Lampje  zijn gratis te downloaden vanaf de site van de Woutertje Pieterse Prijs.