Lessuggesties bij de Woutertje Pieterse Prijs 2021

logo wppBij Hele verhalen voor een halve soldaat, het boek waarmee Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda de Woutertje Pieterse Prijs 2021 wonnen, is lesmateriaal ontwikkeld door Lieke van Duin en Jos van Hest. Ook voor de vijf andere genomineerde boeken staan lessuggesties op de site van de Prijs.

Het boek

De jury noemt het winnende boek gedurfd: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”

Uit het juryrapport:

hele verhalenZes broers krijgen elk om beurt een uitnodiging om te gaan vechten. Broer na broer passeert een grenswacht die van elk van hen een verhaal eist. De verhalen spaart de grenswacht op om te vertellen aan de jongste broer, in de hoop zoveel tijd te winnen dat de oorlog voorbij is: verhalen vertellen om een leven te redden. Dat is een prachtig, tot mislukken gedoemd idee. Want ‘als de soldaten nog jonger worden, dan hoef ik de slagboom niet eens meer op te halen. Dan lopen ze er zo onderdoor.’

In Hele verhalen voor een halve soldaat bevinden we ons in dat dromerige tussengebied tussen werkelijkheid en verbeelding waar leven en dood stuivertje wisselen. De illustraties van Ludwig Volbeda roepen die sfeer op, niet door in competitie te gaan met de onnavolgbare, barokke vertelling van Lindelauf, maar door vergezichten en droomlandschappen te creëren waarin je ongemakkelijke stilte voelt. De verhalen die de broers vertellen herinneren aan Duizend-en-één-nachten en de Decamerone, en slaan net zo makkelijk zijpaden in om weer terug te komen bij de hoofdvertelling. Dit boek nodigt uit tot het diepe lezen: lezen waarin nieuwe wegen worden ingeslagen, steeds diepere lagen worden aangeboord waarna uitgelezen het boek wordt dichtgeslagen met de slotconclusie dat wat men las, sterk verbeeld was, en wat was verbeeld, adembenemend opgeschreven.

Praktische informatie

Hele verhalen voor een halve soldaat is een boek voor lezers vanaf ongeveer twaalf jaar. Het boek is te koop in De Arnhemse Kinderboekwinkel of te bestellen via onze webwinkel.

De lessuggesties rondom Hele verhalen voor een halve soldaat en de andere genomineerde boeken zijn gratis te downloaden vanaf de site van de Woutertje Pieterse Prijs.