026-4451277

3sterQuerido, november 2013

Het is in het jaar 1640 als Reyer door zijn vader met een VOC-schip naar Hirado wordt gestuurd: een eiland voor de Japanse kust, waar de VOC een handelspost heeft. Reyer wordt de leerling van koopman Wonderaer. Onderweg tussen maakt hij kennis met de Chinese piraat Ikuan. Reyer wordt gedwongen een brief en een dolk naar de vrouw en zoon van de piraat te brengen, als hij eenmaal in Japan is.
In Hirado trouwt Wonderaer al vlug met Sakura, de veertienjarige dochter van een samoerai. Wat Wonderaer niet weet, is dat Sakura’s vader wil dat zijn dochter met de koopman trouwt, zodat ze hem en de kooplui van de VOC kan afluisteren. En wat hij ook niet weet, is dat Reyer en Sakura onmiddellijk verliefd op elkaar worden. Een onmogelijke liefde.
Reyer brengt de brief en de dolk naar de vrouw van Ikuan en sluit vriendschap met de zoon. Daarmee werkt hij zichzelf en de VOC gruwelijk in de nesten. Bovendien kan hij Sakura niet vergeten. Het gaat Reyer niet om geld en macht; hij wil gewoon Sakura redden.

Opnieuw boort Rob Ruggenberg een interessante en tamelijk onbekende periode in de Nederlandse geschiedenis aan. De VOC had tussen 1609 en 1641 een handelspost in Hirado. Dat de Hollanders verre van populair waren bij de plaatselijke bevolking is volkomen duidelijk, de relatie tussen de Hollanders en de Chinezen en tussen de Japanners en de Chinezen is soms wat lastiger te volgen. Het boek is goed gedocumenteerd: veel gebeurtenissen blijken werkelijk te zijn gebeurd; zelfs Reyer en Sakura bestonden echt, al is hun liefde verzonnen. Het meest indrukwekkend is het detail van de grote steen, 50 meter uit de kust van Neshiko, waar Christenen aan vastgeketend werden en verdronken als de vloed op kwam. Voor wie meer wil weten, is over De boogschutter van Hirado opnieuw een interessante en informatieve website gemaakt: www.hirado.nl.

De vriendschap tussen Reyer en Ikuans zoon is minder goed uitgewerkt en ook de relatie tussen Reyer en Sakura is wat houterig omschreven. Maar waar het gaat om actie en om waargebeurde zaken, is De boogschutter van Hirado een verrukkelijk boek. Het slothoofdstuk is ontzettend spannend en heftig. Onvergetelijk.
De boogschutter van Hirado is opnieuw een heerlijke en toegankelijke historische roman voor een grote groep lezers van elf jaar en ouder.

Bestellen

Top