3sterPloegsma, december 2022

Bij Bilal thuis is niet veel geld. Zijn vader woont ergens anders, zijn moeder werkt illegaal in een kroeg en Bilal moet vaak op zijn kleine zusje passen. Hij kan niet naar feestjes van klasgenoten, want er is geen geld voor een cadeautje. En als zijn schoenen stuk zijn, gaat hij maar niet naar school. Niemand hoeft te weten dat er geen geld is.
Dan ontmoet Bilal Sterre. Ze woont in een groot huis en haar moeder is directeur van een kunstmuseum. En wat niemand mag weten: er staat zolang een bekend schilderij bij Sterre thuis opgeslagen.
Bilal kan één ding heel goed: tekenen. En dat valt de kroegbaas Gerrit de Graaier op. Gerrit is ook hun huisbaas en hij dreigt nogal eens met het opzeggen van de huur. Hij wil dat Bilal schilderijen na gaat maken, zodat hij ze voor veel geld kan verkopen. Bilal krijgt dan een deel van het geld. Voor hij het weet, zit Bilal in de tang van Gerrit. En als Gerrit ontdekt dat Bilal bevriend is met Sterre en dat er een beroemd schilderij bij Sterre thuis is, dan is het hek van de dam. Hoe komt Bilal van Gerrit af?

Er zullen beslist meer kinderen zijn die ook zonder ontbijt of met kapotte spullen naar school gaan. Bilal weet de armoede bij hem thuis meestal wel zo’n beetje te verbergen. Het contrast met zijn nieuwe vriendinnetje Sterre is nadrukkelijk erg groot, maar in de sfeer van het verhaal ga je er wel in mee.
Ook Bilal’s enorme tekentalent is op het randje van geloofwaardig. Op aandringen van Gerrit schildert hij doeken van Herman Brood na. Dat moet wel zo’n beetje te doen zijn voor een creatieve jongen van een jaar of elf, maar het is wat kort door de bocht dat kunstliefhebbers daar in trappen.
Hoewel Bilal en zijn moeder min of meer gechanteerd worden door de crimineel Gerrit de Graaier komen ze toch uit hun ellendige positie. Er komt stap voor stap hulp van veel verschillende kanten. Aan het einde van het boek ziet het leven er voor Bilal en zijn moeder en zusje een stuk zonniger uit.

De meestervervalser is een lekker spannend boek dat je aan het einde tevreden dichtslaat. Alles komt goed en zo hoort het ook. Geen erg verrassend boek, wel gewoon lekker lezen voor lezers vanaf ongeveer tien jaar.

Top