3stervertaling: Maria Postema
Gottmer, december 2017

Londen, 1665. Apothekersleerling Christopher is uitgenodigd voor een diner bij koning Charles III, alwaar hij op het nippertje een aanslag op zijne majesteit weet te voorkomen. Nadat Christopher een gecodeerde brief, afkomstig uit de mantel van de aanslagpleger, heeft ontcijferd, blijkt dat het de bedoeling is dat de hele Franse koninklijke familie wordt uitgeroeid en dat er dus nog veel meer aanslagen zullen volgen.
Christopher en zijn vriend Tom gaan in het gevolg van Henriëtte (de zus van Charles en echtgenote van Filips, de broer van koning Lodewijk XIV) mee naar Frankrijk. Het is hun opdracht om erachter te komen wie er achter de aanslag zit. Ze ontdekken dat er al een paar eeuwen een vloek op de Franse troon rust. Wie er in slaagt de hele koninklijke familie uit te roeien, zal worden beloond met de schat van de Ridderorde van de Tempeliers.
Christopher en Tom besluiten zelf op zoek te gaan naar de Tempeliersschat, want als de schat gevonden is, is de vloek opgeheven. Om de schat te vinden, moeten ze heel wat codes en puzzels oplossen. En dat is uiteraard niet zonder gevaar, want de onbekenden die het op de Franse troon hebben gemunt, lopen nog steeds vrij rond.

De vloek van de moordenaar is het derde deel uit de Sleedoorn-trilogie. Net als bij de twee eerdere delen weet de auteur je binnen een bladzijde mee naar 1665 te sleuren. Het is heerlijk lezen: sympathieke hoofdpersoon (die zich als voormalig weesjongen opvallend makkelijk weet te bewegen binnen de hofkringen, maar dat is de auteur vergeven), spannende situaties, codes en puzzels waarbij de lezer kan meedenken (maar tegen de scherpzinnigheid van Christopher kan niemand op), voldoende humor, heerlijke historische beschrijvingen: alles is aanwezig om ervoor te zorgen dat je ook dit derde boek in één ruk uitleest.

Sleedoorn zou een trilogie worden. Dit boek is dan het laatste deel, maar het heeft een open eind, dus er is goede hoop op toch nog een vervolg. Tot die tijd is het verrukkelijk lezen, puzzelen en codes kraken – en zo nu en dan even op Wikipedia zoeken wat er echt gebeurd is en wat de auteur verzonnen heeft rondom die raadselachtige Orde van de Tempeliers.
Eerst Sleedoorn deel 1 en 2 lezen, daarna is De vloek van de moordenaar een fijne thriller voor twaalf jaar en ouder. Genieten voor liefhebbers van spannende historische boeken!

Top