4stervertaling: Lidwien Biekmann
Van Holkema & Warendorf, januari 2022

Het nieuws dat hun huisbaas per 1 januari de huur opzegt, slaat bij de familie Vanderbeeker in als een bom. Hoezo verhuizen? Ze wonen al bijna hun hele leven in dit fijne oude huis in de 141st Street in New York! Ze hebben de leukste buren die ze zich kunnen wensen, nouja, behalve dan meneer Beiderman van de derde verdieping. Dat is een bullebak die nooit zijn woning uitkomt. Hij is die beruchte huisbaas.
Omdat ze niet willen verhuizen, besluiten Isa (12), Jessie (ook 12), Oliver (9), Hyacinth (6) en Lacey (4) meneer Beiderman op andere gedachten te brengen. Ze moeten hem ervan overtuigen dat hun familie de allerbeste familie is om als buur te hebben. Ze verzinnen allerlei manieren om dat duidelijk te maken: ze brengen hem ontbijt op bed, ze knutselen cadeautjes voor hem, ze houden een handtekeningenactie in de buurt… Niets lijkt te helpen. Moeten de Vanderbeekers echt op oudjaar hun fijne huis uit?

In zo’n gezellig en warm gezin als de familie Vanderbeeker zou je zelf ook op willen groeien. De kinderen zijn geen van allen engeltjes en ze kibbelen onderling heel wat af, maar toch is de hele familie dol op elkaar. Bovendien beschikken de kinderen stuk voor stuk over een vindingrijkheid waar je ‘u’ tegen zegt. Ieder is op zijn/haar eigen manier even creatief in het bedenken van een manier om in hun geliefde huis te kunnen blijven. Als de situatie hopelozer en hopelozer wordt, is dat voor hen juist een reden om er nog een schepje bovenop te gooien, ook al schuift Oliver één keer op een zwak moment een heel boos briefje onder de deur van meneer Beiderman door. De familie is zo levensecht dat je iedereen, plus dat fijne, oude huis, zo voor je ziet, alsof je er net nog bent geweest. En dat is in zekere zin ook zo, want wie De Vanderbeekers openslaat, ís gewoon meteen in de 141st Street.

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, zodat je in de hoofden van alle vijf de Vanderbeekers mee kunt kijken. Het is een heerlijk feel-goodboek over een fantastische familie in een al even fantastisch huis. En het goede nieuws is: in het najaar van 2022 verschijnt er een tweede deel!
De Vanderbeekers is een fijn en toegankelijk geschreven boek voor een grote groep lezers dat ondanks de 281 bladzijden toch vlot wegleest. Voor lezers van circa tien jaar en ouder.

Top