3sterHolkema & Van Warendorf, oktober 2019

Noa, Robbe, Kees, Dook en Tibbe zijn broers. Nou ja, Noa en Robbe zijn broers van elkaar en Kees en Dook ook, en ze zijn weer stiefbroers van elkaar en Tibbe is hun halfbroertje. En hoewel ze niet de hele week bij elkaar zijn omdat Kees en Dook ook naar hun moeder en haar vriend gaan, voelen ze zich toch echte broers en horen ze bij elkaar.
Dus als Noa op een dag een paarse envelop van een advocatenkantoor bij de post ziet zitten, slaat hij broeralarm. Er was al eens eerder gedoe met advocaten, toen de moeder van Kees en Dook naar Engeland wilde emigreren. Dat ging toen niet door, maar hoe zit het nu? En hebben de broers zelf ook nog iets te vertellen?
De jongens besluiten op pad te gaan naar iemand die hen kan helpen; een advocaat die door Robbe is geïnterviewd voor school. Om bij die man te komen, moeten ze een heel eind lopen, door het bos. Maar hun tocht is ingewikkelder dan ze dachten. Want het is zo verschrikkelijk moeilijk als je moet schipperen tussen je broers, je vader en je moeder.

Het gezin waar Noa deel van uitmaakt, is ingewikkeld. Er staat weliswaar een stamboom voor in het boek, maar pas tijdens het verhaal begint je een beetje te dagen hoe dit samengestelde gezin in elkaar steekt. Aandoenlijk is de vriendschap tussen de broers, zelfs met de vijfjarige Tibbe.
Het verhaal wordt verteld vanuit Noa. Hij is een jaar of elf en heeft zo zijn redenen waarom hij zijn vader niet meer wil ontmoeten.
Voor Kees ligt het veel ingewikkelder. Hij houdt van zijn vader (de stiefvader van Noa), is verknocht aan ‘stieftweelingbroer’ Noa, maar is ook loyaal naar zijn moeder en haar vriend. Hij lijkt te moeten kiezen: in Nederland blijven, of met zijn biologische broer Dook mee naar Engeland gaan. Zo’n keuze is amper te maken, dat voel je tussen de regels door. Het is hartverscheurend als Noa zich realiseert dat Noa voor Dook gaat kiezen.

Elke dag broerdag is een boek dat zich uitrolt als een dilemma dat steeds ingewikkelder wordt. De broers worstelen met loyaliteitsconflicten die je geen kind zou gunnen. Daarnaast is het een boek over vriendschap en trouw én over een nacht wild kamperen in het bos, zodat ook de liefhebbers van een gewoon avontuur aan hun trekken komen. Elke dag broerdag moet je lezen, gescheiden ouders of niet. Geschikt voor alle (half)broers én -zussen van tien jaar en ouder.

Top