026-4451277

3sterLeopold, april 2021

Trigo is stapelgek op escape rooms en er komt een nieuwe in de stad! Zijn vriend Brahim en hij dagen elkaar uit: ze gaan inbreken bij deze escape room en ze vragen Coco en Eva mee. Eva is al jarenlang hun beste vriendin, maar op Coco is Trigo in stilte verliefd.
Als ze ’s avonds stiekem naar binnen zijn gegaan, valt de deur achter hen dicht. Hun telefoons en andere spullen liggen in de hal, dus daar kunnen ze niet meer bij. De enige manier om weer uit de escape room te komen, is door alle puzzels op te lossen. Dat gaat in het begin heel redelijk, maar na een tijdje blijkt dat de room nog niet af is. Dat is heel gevaarlijk; Eva maakt in het donker een flinke smak en breekt haar been. Als Trigo en Coco via een lange gang proberen een uitweg te vinden, horen ze voetstappen en ruikt Trigo de aftershave van zijn vader. Maar dat kan toch niet? Zijn vader is een tijdje geleden overleden.

Escape game is een boek voor liefhebbers van claustrofobische situaties. De escape room in dit boek draait rondom het verhaal van Johanne den Doder, een heks die leefde rond 1600. In haar voormalige huis gebeurden na haar dood louter vreemde en nare dingen en Johannes geest zou er nog steeds rondspoken. Het feit dat de vier jongeren er stiekem rondsluipen, terwijl niemand weet dat zij daar zijn, maakt het extra spannend.
Trigo is de verteller van het verhaal, maar zo nu en dan lees je pagina’s mee die Eva opschrijft. Het heeft als voordeel dat je ook even een ander perspectief kunt meelezen - zo is Eva aanvankelijk helemaal niet blij met de aanwezigheid van Coco - maar verder is het nogal een kunstgreep. Niemand kan in het donker zulke lappen tekst schrijven, en al helemaal niet als je met een gebroken been op de grond ligt. Het is makkelijk te zien wanneer je Eva’s aantekeningen leest, want dan zijn de pagina’s grijs.
De voetstappen die tijdens het hele verhaal door het huis (en de gangen) klinken, zijn een geheimzinnige toevoeging. Aanvankelijk denk je dat ze bij de special effects van het escapespel horen, maar er is dus meer aan de hand.

Hoewel er details in het boek zitten die helaas niet zo geloofwaardig zijn, is Escape Game wel lekker lezen voor wie van spannende boeken houdt. Het boek is toegankelijk geschreven, voor een wat jonger publiek dan waar Maren Stoffels normaal voor schrijft. Escape Game is een thriller voor elf jaar en ouder.

Top