3sterillustraties: Linde Faas
Lemniscaat, januari 2020

Ties en Gozert zijn vrienden. Met Gozert kun je lachen, avonturen beleven en het is geen moment saai als Gozert in de buurt is, vindt Ties. Maar de mensen in zijn omgeving denken daar anders over. Ties is namelijk de enige die Gozert kan zien of horen en als Ties doet wat Gozert voorstelt, komt hij doorgaans in de problemen. Zijn ouders, de school, de dokter, iedereen wil dat Ties zijn medicijnen slikt en Gozert vergeet. Maar hoe kan Ties zijn enige vriend nou in de steek laten?
Dan nemen zijn ouders een besluit: Ties moet ergens gaan ‘logeren’ waar mensen hem gaan helpen om Gozert te laten verdwijnen. In eerste instantie is Ties opgetogen; hij mag juist nooit logeren, en in ‘Huize Hoopvol’ zijn heel veel andere kinderen met wie vast wel een hoop te beleven valt. Ook Gozert heeft er zin in. Tot blijkt dat Ties pas naar huis mag als hij geen ‘hallucinaties’ over Gozert meer heeft.

Ties balanceert voortdurend op de grens van fantasie en werkelijkheid, maar het is overduidelijk dat er aan de fantasie-kant veel meer te beleven valt. Anderen mogen wel beweren dat hij Gozert verzint en dat hij te oud is voor een fantasievriend, maar Gozert is zowel voor Ties als voor de lezer levensecht. Jammer alleen dat Gozert hem ook zo in de problemen brengt, want eerlijk is eerlijk: Ties en Gozert maken het vaak nogal bont.
Als er niets anders op lijkt te zitten en Gozert echt moet verdwijnen, ben je samen met Ties verdrietig. Het leven zonder fantasie is in alle opzichten kleurloos. Bovendien zet het je aan het denken: ‘bestaat’ Gozert echt alleen in het hoofd van Ties, of zijn juist de mensen zonder een Gozert te beklagen? Wat is de ‘werkelijkheid’? Hoeveel werkelijkheden bestaan er?

Heeft Ties ADHD? Is hij zo gestoord dat hij geen gewoon onderwijs kan volgen? Het doet er niet toe. Gozert is een pleidooi voor het gebruiken van je fantasie en neemt het op voor kinderen die durven af te wijken van de norm.
Gozert is kleurrijk geïllustreerd door Linde Faas. Gelukkig loopt het boek toch op een heel bevredigende wijze af en mag Ties zijn wie hij is. Een boek dat je laat begrijpen hoe het is als je hoofd telkens op hol slaat – voor kinderen met of zonder Gozert in hun buurt.
Gozert is geschikt voor lezers van tien jaar en ouder.

Top