3sterUnieboek, september 2009

In groep acht is het vaak een rommeltje, en de kinderen gaan niet prettig met elkaar om. Om ze beter naar elkaar te laten luisteren, bedenkt Meester Mario een plan: de kinderen mogen zelf een klassenregering kiezen en anderhalve dag zelf alles regelen. Prompt barst de verkiezingsstrijd los: er worden verschillende partijen opgericht, met hun eigen programma’s. Zo is er de Coole Partij (CP) van Ruben en Ronnie, of Met Meiden Meer Macht (MMMM) van Loeka en haar vriendinnen. Ook is er een Sport Partij (SP), een Partij Voor Allemaal (PVA) en de Luiaard Partij (LP). Maar hoe win je stemmen? Door iedereen cola en chips te beloven tijdens de pauze, of door juist spelletjes te bedenken en dvd’s te vertonen? Of is het handig om kinderen te beloven dat ze minister mogen worden als ze op jouw partij stemmen? Na de verkiezingen blijkt de CP de grootste partij, maar wil geen andere partij met hen samenwerken. Daarom wordt Loeka van MMMM minister-president. Ruben is woedend, want dat baantje had hij nou gewild, omdat hij graag wil dat zijn vader trots op hem is. Na één ochtend zijn er al vervroegde verkiezingen en grijpt Ruben de macht. Ook dat gaat mis, maar de kinderen leren er wel van hoe ze moeten samenwerken.

De ‘schoolboeken’ van Jacques Vriens zijn leuk, maar lijken onderling vaak sterk op elkaar. Groep acht aan de macht is een gunstige uitzondering. Kinderen die zin hebben in een lekker schoolverhaal komen gewoon aan hun trekken, maar dit boek heeft veel meer te bieden. Dankzij de verkiezingen leert de lezer tussen de regels door hoe een democratie werkt, hoe het ‘in het echt’ gaat in Den Haag, hoe een coalitie wordt samengesteld en hoe het kan dat de grootste partij toch niet in de regering komt. Het is ook mogelijk dat je denkt dat je op een leuke partij stemt, maar dat die partij vervolgens niet doet wat ze belooft, en het kan zelfs dat de partijleider zich ontpopt als een soort dictator. Het is zoals Meester Mario het zegt: “Je mag zelf kiezen wie ons regeert, maar je moet wel uit je doppen kijken.”
 
Een mooie bijrol is er voor de pers: Bastiaan maakt een krant, die op een middag zelfs illegaal verschijnt omdat Ruben verbiedt de krant te verspreiden. Sommige personages zijn wat kort door de bocht (bijvoorbeeld Rubens vader), en er worden wat veel bijzaken bijgesleept (zoals de echtscheiding van de ouders van Annelies). Verder is Groep acht aan de macht een leuk boek over een schoolklas én over democratie, voor lezers vanaf tien jaar.

Bestellen

Top