3sterillustraties: Iris Boter
Volt, juli 2021

Chrisje en haar vriendin Gemma gaan naar groep 8 van de basisschool in Zeerijp. Dat is een klein dorp in Noordoost-Groningen. Het gaat vast een leuk schooljaar worden, want Chrisje heeft een fijne meester, in hun kleine groep 7/8 is het heel gezellig en ze gaan een afscheidsmusical opvoeren. Gemma heeft al verkering met Bram en Chrisje hoopt dat zij ook een vriendje krijgt.
Dan is er een aardbeving en het schoolgebouw raakt beschadigd. Samen met de meester houdt groep 7/8 een geldinzamelingsactie om de school te herstellen zodat ze niet voor in dit laatste jaar naar een school in Loppersum hoeven. Maar het hoofd van de school is tegen hun actie en op een dag is het opgehaalde geld verdwenen en de meester spoorloos. Wat is er aan de hand? Chrisje, Gemma en Bram gaan op onderzoek uit. Meneer van Loon uit het dorp gedraagt zich nogal verdacht. Heeft hij iets met de verdwijning van de meester te maken?

Het dorp Zeerijp bestaat echt. En er is ook een aardbeving geweest waarbij de school beschadigd raakte en de kinderen uiteindelijk naar een noodgebouw moesten, net als in het boek. Verschillende andere details in het verhaal kloppen ook.
De verdwenen meester is uiteraard verzonnen en dat is meteen ook het zwakke punt uit Groetjes uit Zeerijp. De reden waarom de meester een paar dagen vermist is, is helaas nogal ongeloofwaardig en de rol van het schoolhoofd rondom de verdwijning is nog verder gezocht.
Dat is jammer, want verder is Groetjes uit Zeerijp een aardig boek over leven in een klein dorp, over hoe het is als er (weer) een aardbeving dreigt en hoe mensen zich in de steek gelaten voelen door de regering. Daarnaast is Chrisje een heel gewoon meisje van een jaar of elf dat soms een beetje jaloers is op haar vriendin die al een vriendje heeft. Ze is wat onzeker over zichzelf. Is er iets mis met haar omdat niemand verkering met haar wil?

Groetjes uit Zeerijp is royaal geïllustreerd met zwartwit-tekeningen van Iris Boter. Het is een toegankelijk geschreven boek voor lezers vanaf ongeveer tien jaar.

Top