026-4451277

3sterillustraties: Hanne Snel
Leopold, februari 2021

Als meester Pieter aan zijn klas vertelt dat hij gaat verhuizen en de kinderen dus een andere juf of meester krijgen, is groep 8 in rep en roer. Bovendien is het maar de vraag of er snel een nieuwe juf of meester komt, anders wordt de groep verdeeld over verschillende klassen.
Vooral Sam vindt het erg. Hij woont in een pleeggezin, is vaak verhuisd en bij meester Pieter en in deze klas voelt hij zich eindelijk veilig. Om ervoor te zorgen dat er snel een nieuwe meester of juf komt, bedenken hij en zijn klasgenote Shadee een plan: ze gaan een vlog maken over hun school, met daarin een vacature voor een juf of meester. Hun slimme klasgenoot Jeremy helpt hen erbij.
Die vlog is hard nodig, want de tijdelijke juf die ze krijgen, is een vreselijk mens. Dankzij een list van de kinderen gaat juf Plopper heel snel weer weg. Jeremy’s oom Brock zorgt er vervolgens voor dat de een andere – heel speciale - meester krijgen: meester Roel. Maar of dit nu de oplossing is voor groep 8?

Het lerarentekort in het basisonderwijs is een actueel probleem dat veel kinderen helaas zullen herkennen. Het idee om te gaan vloggen, is ook een hedendaagse oplossing. Dat die vlogs razendsnel een daverend succes worden (met een reusachtig aantal volgers), is wat wensvervullend, maar in de sfeer van het verhaal ga je erin mee.
Op het moment dat juffrouw Plopper de klas binnenstapt, verlaat het verhaal de realiteit. Plopper is een karikatuur, ze kon een zus zijn van Juffrouw Pots van Tosca Menten, want ze lijkt sprekend op haar autoritaire collega. En ook de meester waar oom Brock mee aankomt, is over het randje van wat nog geloofwaardig is. Deze stijlbreuk – van een tamelijk realistisch naar een absurd verhaal - is iets waar kinderen waarschijnlijk niet over vallen. Zij lezen gewoon een grappig boek over een klas vol kinderen en hun zoektocht naar een nieuwe meester of juf.

Help! Een klas zonder meester is opgedeeld in korte hoofdstukken van een bladzijde of vier en is royaal geïllustreerd met zwierige zwart-wit tekeningen van Hanne Snel. Een boek dat door veel kinderen met plezier gelezen zal worden, toegankelijk geschreven en met een actueel tintje. Geschikt voor lezers vanaf tien jaar.

Top