5stervertaling: Harry Pallemans
illustraties: Sophie Blackall

Lannoo, september 2022

Broeder Edik woont in het Klooster van de orde van de Kronieken van Droefenis. Op een ochtend vindt hij in de geitenstal een meisje. Ze weet niet meer wie ze is, ze weet alleen haar naam: Beatrice. En ze kan lezen en schrijven. Dat is levensgevaarlijk, want meisjes mogen helemaal niet lezen of schrijven. Bovendien gaat er een profetie rond: op een dag zal er een meisje komen dat de koning gaat onttronen. De koning is dus op zoek naar dat meisje. Beatrice loopt gevaar en bijna alle monniken zijn haar liever kwijt dan rijk.
Zodra de kloosteroverste van haar af kan, stuurt de overste haar weg. Beatrice trekt de wereld in, samen met de koppige geit Answelica en de weesjongen Jack Dory. Langzaamaan komen haar herinneringen weer boven. Onderweg sluit de oude man Cannoc zich bij hen aan en reist broeder Edik de kinderen achterna. Samen trekken ze naar het kasteel van de koning. Een lange, gevaarlijke reis, want de soldaten van de koning loeren overal op het meisje dat de koning dreigt te onttronen.

Wie Het boek van Beatrice openslaat, is meteen verkocht. Het lijkt een eeuwenoud verhaal en dat wordt versterkt door de mooie illustraties en de versierde beginletters van de nieuwe hoofdstukken: alsof je een heel oud manuscript aan het lezen bent, Daarbij bestaat het boek in totaal uit zes ‘boeken’; de alwetende verteller – broeder Edik -  heeft het hele verhaal later met een ganzenveer en inkt opgeschreven.
De geit Answelica speelt een glansrol; bijna iedereen krijgt wel een flinke kopstoot van haar. En verder zijn bijna alle personages in het boek onvergetelijk. Zelfs oma Bijspraak, die maar vier bladzijden in het hele verhaal leeft, reist de rest van het boek mee.

Resultaat is een magisch verhaal, ‘magisch’ in die zin dat de liefde voor verhalen, boeken, lezen en schrijven op elke bladzijde intens voelbaar is. Ook de vriendschap en de liefde tussen de personages onderling maken er een fijn en warm boek van. De mooie illustraties van Sophie Blackall maken het af. Het boek van Beatrice is een boek dat je wil hebben, om het nog vaak opnieuw te lezen. Een ouderwets mooi boek voor lezers vanaf ongeveer tien jaar, en voor iedereen die van verhalen en boeken houdt.

Top