4sterLemniscaat, maart 2023

Ineens gaat alles mis in het leven van Raaf. Na een aanvaring met haar juf is ze geschorst van school. Ze moet halsoverkop met haar moeder verhuizen naar een muffe stacaravan omdat er in hun appartement een lekkage is. Tenslotte heeft haar vader oponthoud met zijn sleepwagen en krijgt ze als ze hem belt steeds de voicemail. Hij belt niet terug.
In november is er op de verlaten camping Het kleine heelal niet veel te doen. Raaf hangt wat rond, zorgt voor haar schildpad Zoef en maakt kennis met Nicolaas, de zoon van de campingbaas, maar die lijkt meer geïnteresseerd in zijn boek over de ruimte dan in Raaf.

Er lijkt niet veel te gebeuren op zo’n uitgestorven camping, maar er broeit veel in Het kleine heelal. De moeder van Raaf zwijgt over belangrijke zaken, maar Raaf voelt heus wel aan dat er iets niet klopt. Als haar moeder het ineens over ‘je vader’ heeft, is het voor Raaf wel duidelijk dat papa niet zomaar met pech langs de weg staat. Gaan haar ouders ‘echtbreken’, zoals haar vriendin Miracle dat noemt?
De dialogen in Het kleine heelal zijn prachtig en volkomen natuurlijk. De naam van Raafs schildpad, het jatten van een rol Fruitella, een spreekbeurt van vijf minuten over de schepping; je bent erbij alsof je Raaf zelf bent. Alles klopt in dit boek: van de weggetjes op de camping tot de fascinatie van Nicolaas voor het heelal.
De kale camping met het afgevallen blad en het lege speeltuintje zie je ook voor je, alsof je er zelf in de motregen rondloopt. Het is een prachtig decor waar Raaf en haar moeder allebei proberen om hun leven op de rails te houden, terwijl er alle reden is om te ontsporen.

Kleine gebeurtenissen hebben allemaal een functie in Het kleine heelal. Het verhaal is prachtig opgebouwd. Ook qua taal is het een boek om rustig van te smullen. Tussen de regels staat veel meer dan dat je in eerste instantie leest. Dit boek wil je meteen herlezen om te ontdekken wat je de eerste keer allemaal gemist hebt.
Moeilijk om te zeggen waar Het kleine heelal nou precies over gaat. Misschien wel over openheid en eerlijk zijn en dat kinderen meer aankunnen dan hun ouders denken. Hoewel Raaf vast nog vaak gaat struikelen, komt het goed met haar, daar ben je aan het einde van het boek van overtuigd. Het kleine heelal is een subtiel en beeldschoon boek voor lezers vanaf ongeveer tien jaar.

Top