4sterillustraties: Mark Janssen
Van Goor, februari 2023

Nina, Alfa, Ruben, Kai en mevrouw Vis vormen samen de Nederlandse afdeling van het Ministerie van Oplossingen; het zeer geheime ministerie dat anoniem en ongemerkt mensen helpt met het oplossen van een probleem. Ze zijn op weg naar de Internationale Conferentie voor alle Ministeries van Oplossingen in Genève.
Op de conferentie maken ze kennis met Olivia van het Zwitserse Ministerie. Zij en haar vader werken aan een zaak rondom de Haviksburcht: een grote villa die al heel lang leeg staat en waar het volgens buurtbewoners spookt. En inderdaad: het is een doodenge plek. In de kelders krijgt Nina hoofdpijn en kippenvel en ziet ze zelfs een lichtgevende bewegende  vlek op de muur. Ook veel andere mensen zagen er vreemde lichten of hoorden rare geluiden.
Kai weet zeker dat spoken niet bestaan. Als hij kan bewijzen dat er niets bijzonders aan de hand is bij de Haviksburcht, kunnen er weer gewoon mensen komen wonen. Maar waarom is er op de Conferentie zo’n akelige sfeer en krijgen veel volwassen leden ruzie met elkaar?

Het vijfde deel van Het Ministerie van Oplossingen is een heel spannend deel. Natuurlijk, denk je, spoken bestaan niet. Maar wat is er dan wel aan de hand? Er moet echt iets gruwelijk mis zijn met die Haviksburcht. Je zou bijna tegen de kinderen willen roepen: ‘Stop! Ga er niet naar binnen! Veel te gevaarlijk!’
Daarbij wordt het verhaal vooraf gegaan door een soort proloog. Iets of iemand vindt dat er niemand de Haviksburcht binnen mag gaan en dat de mensen die er nu rondlopen nooit meer terug mogen komen… dat zorgt er meteen voor dat je die Haviksburcht voor geen meter vertrouwt.
Kortom: ook dit boek rondom het Ministerie lees je achter elkaar uit. Oké, een groepje kinderen ontdekt een geheim waar mensen al dertig jaar niet achter kwamen, en er zijn wat toevalligheidjes, maar dat hindert niet. De kinderen zijn tenslotte niet voor niets leden van het Ministerie. Die zijn ondernemend en vindingrijk en dan komt het helemaal in orde.

Wat zou je zelf graag lid willen zijn van het Ministerie! Dit deel is een van de leukste delen en absoluut het spannendste! Het kan zelfstandig gelezen worden, maar wie één boek over het Ministerie leest, wil ze gewoon allemaal. Fijn lezen voor 10 jaar en ouder.

Top