3sterillustraties: Annette Fienieg
Querido, november 2018

Genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2019

Janis heeft een gave: hij kan prachtige lepels uit hout snijden, versierd met dieren of bloemmotieven. Janis is een heelmaker, zegt oude Frid. Frid zelf is een stukmaker: hij kan konijnen vangen, ze slachten en villen, en dat kan Janis weer niet. Als Janis iets doodmaakt, verdwijnt zijn gave als heelmaker, volgens Frid.
Eens in de zoveel tijd verlaat Frid de afgelegen hut waar hij en Janis wonen en gaat hij de berg af om kruidendrank en de lepels van Janis te ruilen tegen eten. Maar als hij op een dag niet terugkomt en het eten opraakt, moet Janis hem wel achterna. Samen met de hond Luki gaat Janis over het smalle bergpad en door het bos, op zoek naar Frid.

Lepelsnijder is een heel ander boek dan we tot nu toe van Marjolijn Hof gewend waren. Haar andere boeken spelen in het ‘nu’ en bevatten amper een woord teveel. In Lepelsnijder ligt het tempo laag, er zijn uitgebreide sfeerbeschrijvingen, aan bijna alles wat Janis doet en denkt wordt aandacht geschonken. Toch is het boek allesbehalve saai en valt er qua taal genoeg te genieten. Meer dan dat: Lepelsnijder is prachtig geschreven.
Het verhaal zelf doet onmiddellijk denken aan een ouderwets fijn avonturenboek, zoals de boeken van Tonke Dragt of Paul Biegel of – recenter - Lampje van Annet Schaap. Janis moet op reis, of hij wil of niet. Eenmaal onderweg blijkt hij onderdeel te zijn van een groot geheim, een complot, een familie die hij deels terugvindt. Er zijn veel vragen waar Janis stuk voor stuk het antwoord op ontdekt. Wat dat betreft is Lepelsnijder ook een boek over een jongen die er achter komt wie hij is en wat zijn achtergrond is. Janis werkt iets te netjes punt-voor-punt alle raadsels af, maar dat is hem vergeven.

Marjolijn Hof nam het schilderij Treich im Riesengebirge van Ludwig Richter (1839) als uitgangspunt voor dit boek. Wanneer je het schilderij opzoekt, zie je hoe goed de sfeer van het boek en het doek bij elkaar passen.
Lepelsnijder is heerlijk lezen, een fijn avontuur met een hoofdpersoon waar je heel erg op gesteld raakt. Een toekomstige klassieker voor tien jaar en ouder.

Top