3sterVolt, november 2020

Als de klas van meester Sinan tijdens een challenge-week geld ophaalt voor een goed doel, besluit Zwaan er helemaal voor te gaan. Ze wil zich laten sponsoren door in een tent te gaan slapen en zo kinderen in vluchtelingenkampen te helpen. En dan niet een weekje, maar een vol jaar lang. Nog afgezien van ouders die tegensputteren, kou of slecht weer, moet Zwaan nog een flinke hobbel nemen: ze is bang in het donker en voor nog heel veel andere dingen. In zo’n tent hoor je elk geluid en je ligt er helemaal in je uppie.
Zwaan zet door! Langzaamaan wordt het slapen in een tent minder griezelig. Haar meester en bijna alle klasgenoten steunen haar, ze sluit vriendschap met haar tijdelijke buurjongen Finn, ze blogt en vlogt en haalt steeds meer geld op. Maar er is ook iemand die haar via haar website bedreigt en een klasgenote lijkt vreselijk jaloers te zijn op Zwaans succes.
Uiteindelijk is het jaar in een tent een heel bijzonder jaar voor Zwaan; een jaar dat veel meer opbrengt dan alleen het bedrag dat ze bij elkaar gespaard heeft voor haar goede doel.

Een vol jaar in een tent in de achtertuin slapen als je doodsbang bent voor allemaal enge dingen die zouden-kunnen-gebeuren… Zwaan heeft niet de makkelijkste uitdaging gekozen. Haar angsten zijn terug te leiden op een traumatische gebeurtenis tijdens een kampeervakantie twee jaar geleden. Zwaan vertelt na een tijdje wel wat er toen gebeurd is, maar het blijft toch wat moeilijk invoelbaar waarom ze dan nu zo bang is. Op andere punten worden haar emoties er bij de lezer juist stevig ingewreven.
Toch is Mijn jaar in een tent een boek dat soepel weg leest. Zwaan zou zo bij je in de klas kunnen zitten: een gewoon meisje, met aardige ouders en een grappig klein broertje. Er gebeurt veel tijdens dat ene jaar, waardoor het boek een beetje ‘vol’ is. De hoofdlijn blijft wel Zwaans uitdaging en haar ontwikkeling tijdens het jaar. Langzaamaan overwint ze haar angsten en wordt haar actie – natuurlijk - een groot succes.

Zwaan is zelf de verteller in Mijn jaar in een tent. Het boek is een thematitel voor de Kinderboekenweek 2023. Het is geschikt voor lezers vanaf ongeveer tien jaar, maar vanwege de afgeronde hoofdstukken is het ook een prima boek om in de klas voor te lezen.

Top