4sterillustraties: Sophie Pluim
Van Goor, april 2022

Haar moeder heeft haar Vlinder genoemd, maar Mot heet liever Mot. Zij houdt van zwarte kleren en van stoere dingen, terwijl haar moeder een snoezig dochtertje in een jurkje wil.
Deze saaie zomervakantie ontdekt Mot een nieuwe, stoere hobby. Met een sterke magneet tast ze de bodem van het kanaal af, op zoek naar spannende vondsten. Al snel blijft haar magneet kleven aan iets groots en zwaars. Met hulp van andere metaalvissers, hijst ze een heuse miniduikboot op. En daarmee begint een geweldig avontuur, want deze duikboot was ooit bestemd voor het blinde zusje van de projectontwikkelaar Arkon Bolwerd. Deze steenrijke man wil een luxe haven bouwen bij de stad, bedoeld voor dure, grote jachtschepen. En dat is een plan dat veel inwoners van de stad niet zo zien zitten.
Een groep acrobaten probeert de plannen van Bolwerd tegen te houden. Mot en haar duikboot kunnen daarbij helpen. En zo raakt Mot verzeild in een strijd tegen de rijkste man van de stad – én in een strijd met haar moeder.

Mot is cool. Dat is het beste woord voor dit stoere, eigenzinnige meisje. En die oude duikboot die ze vindt? Dat geloof je zo, en ook: heel cool. ‘Een boek over de rafelrandjes van de stad, over jezelf kunnen zijn en over heel veel roest,’ belooft de flaptekst. Dat klopt. De verschillen tussen Mot en haar moeder worden er bij de lezer wat uitgebreid ingewreven, maar daar staat tegenover dat het boek heerlijk weg leest en dat je het smerige kanaalwater bijna kunt ruiken. En natuurlijk zijn Mot en haar vrienden - een wat onaangepaste groep kunstenaars die aan de rand van de stad in duikboten wonen - uiteindelijk de overwinnaars. Mensen willen graag in een fijne stad wonen die van iedereen is, en niet alleen van die vervelende vent met veel te veel geld en macht.

Sanne Rooseboom schreef onder andere de boeken over Het Ministerie van Oplossingen. Mot en de metaalvissers staat hier helemaal los van, maar Mot zou zo bij het Ministerie passen. De vele roestbruine illustraties in dit boek zijn van Sophie Pluim en ze passen perfect bij het verhaal. Zeker de illustraties die twee bladzijden vullen, zijn fantastisch.
Hoewel soms wat uitleggerig, is Mot en de metaalvissers een heerlijk avontuur voor lezers vanaf tien jaar. Tip: een leuk voorleesboek voor in de klas!

Top