026-4451277

3sterLeopold, augustus 2014

Arnhem, 17 september 1944. De stad wordt gebombardeerd, er wordt gevochten om de brug over de Rijn en overal zitten Duitse en Engelse soldaten. Maaike, haar moeder, haar kleine broertje Pim en haar vriendje Jelle bivakkeren in de kelder. Veel mensen vluchten de stad uit, maar Maaikes moeder wil niet weg. Is dat wel verstandig?
Wanneer er op een nacht soldaten zelfs dwars door hun huis lopen, moeten ze wel vluchten. Het centrum van Arnhem ligt al behoorlijk in puin, maar ook mensen uit minder zwaar getroffen wijken trekken de stad uit. Eerst gaan Maaike en haar familie naar Burgers Dierenpark, want daar werkt Maaike’s opa. Na een paar dagen moeten ze daar ook weg en lopen ze verder naar Schaarsbergen. Tijdens een bombardement op Schaarsbergen raken Jelle en  Maaikes moeder gewond en is Pim spoorloos verdwenen. Is hij dood? Maaike gaat op zoek naar haar broertje, terwijl haar moeder en Jelle naar herberg De Woeste Hoeve worden gebracht. Zal ze Pim terugvinden?

Nu de Slag om Arnhem 70 jaar geleden is, verschijnen er meer boeken over dit drama. Nergens meer veilig geeft een indruk over de ontreddering van een twaalfjarig meisje als ze bijna alles wat haar lief is moet achterlaten. Daarvoor had ze ook al het een en ander meegemaakt: haar vader moest onderduiken, haar moeder was besluiteloos, haar vriendje had gezien hoe zijn oom en tante stikten onder het puin van hun ingestorte huis en zelf beleefde ze angstige nachten in de kelder, terwijl er rondom hun huis gevochten werd. Het is onvoorstelbaar hoe Arnhem er eind september uitgezien moet hebben, maar door de belevenissen van Maaike voel je mee hoe het is als jouw vertrouwde huis ineens ‘weg’ is.

Voor lezers die bekend zijn in Arnhem, biedt het verhaal natuurlijk veel extra’s. De auteur heeft veel research gedaan, onder andere naar Burgers Dierenpark tijdens de oorlog. Op de schutbladen zijn een oude plattegrond van Arnhem en een van de dierentuin afgedrukt; jammer genoeg (te) klein en te grijs om goed te kunnen bekijken.
Nergens meer veilig is een indrukwekkend boek over de Slag om Arnhem, gezien door de ogen van een gewoon, maar toch heel dapper kind. Een kind zoals er veel rondliepen in september 1944. Het boek is geschikt voor lezers van elf jaar en ouder.

Bestellen

Top