3sterLemniscaat, juli 2021

De moeder van Paloma was een beroemde en briljante wiskundige. Wàs, want ze is vorig jaar overleden. Sindsdien komt er niets meer uit de handen van Paloma’s vader. Hij is zijn werk en zijn werkplaats al kwijtgeraakt en hij drinkt veel te veel alcohol.
Om hem weer uit het slop te trekken, bedenkt Paloma een plan. Daarvoor heeft ze veel geld nodig en dat kan ze verdienen door een wiskundige formule die haar moeder bedacht heeft te verkopen aan het World Institute for Science & Evolution. Eén ding nog: daarvoor moet ze naar Amsterdam en haar vader kan haar niet brengen. Daarom gaat Paloma zelf op stap, samen met haar geit Napoleon. Maar dat valt niet mee, want met een geit stap je nog niet zo makkelijk in het openbaar vervoer. Bovendien blijkt de bijeenkomst van het W.I.S.E. niet in Amsterdam maar in Utrecht te zijn. Tijdens haar reis krijgt Paloma gelukkig hulp van aardige mensen. Maar ze begint ook steeds meer te twijfelen: is haar plan wel zo goed als ze dacht?

Paloma is hoogbegaafd (én een muzikaal wonderkind) en daarom is het geloofwaardig dat ze samen met haar geit aan zo’n expeditie begint. Een gewoon meisje van elf zal doorgaans niet zo ondernemend zijn, en zal ook de geit thuislaten, maar gewone elfjarige meisjes zitten niet al in 4 VWO. Napoleon de geit zorgt voor de nodige lucht in dit boek (ook vanwege de scheten en de boeren die hij laat), en dat is hard nodig met een overleden moeder en een depressieve vader op de achtergrond. Paloma houdt zich staande omdat ze ‘telefoneert’ met haar moeder. Als er een soort storing op haar lijn is, hoort ze daarna iets als engelengezang en ze weet zeker dat ze dan contact heeft met haar moeder in de hemel. In dit opzicht is Paloma een klein meisje dat houvast zoekt.
Het boek loopt anders af dan je zou verwachten. Paloma maakt een belangrijke keuze, en daarna nog een. Ondanks wat de schooldirecteur wil, gaat ze niet op piepjonge leeftijd naar de universiteit om wiskunde te studeren, maar kiest ze voor wat ze écht wil: een vooropleiding voor het conservatorium.

Paloma is een boek over een bijzonder meisje, een vader met de kluts kwijt, een jongen om vuurrode wangen van te krijgen, een echtpaar met een groot hart en een koppige geit. Lekker lezen voor fijnproevers vanaf tien jaar.

Top