026-4451277

3sterillustraties: Joanne Lew-Vriethoff
Gottmer, mei 2017 (eerder verschenen in 2002)

CPNB-Kerntitel Kinderboekenweek 2019

Peter-Paul is een heel gewoon dromerig jongetje met pluishaar en een pleister op zijn linkeroog. En met een droom: hij zou zo graag piraat worden! Want als piraat mag je avonturen beleven, met je schoenen aan in bed liggen en word je niet uitgelachen om je grote oren. En dan hoef je nooit te luisteren naar de oppas die alles schoonmaakt. Dus als hij op een dag een briefje krijgt van Kapitein K. Krauw is hij dolgelukkig: PéPé (zoals zijn piratennaam wordt) is aangenomen als Leerling Piraat op de Draculus Drie.
En dus mag PéPé mee de zee op. Op een echt gammel zeeroversschip met drie andere piraten: Hens 1, Hens 2 en Hens 4. Dat is makkelijk voor als de kapitein roept: ‘Alle hens aan dek!’ Tijdens het beleven van alle avonturen leert PéPé alles over enteren, zeilen strijken, hozen en over de reling in de zee plassen (nooit tegen de wind in!).

Onnodig te zeggen dat PéPé een gouden tijd heeft aan boord van de Draculus Drie. Grappig is dat een beetje in het midden wordt gelaten of hij zijn avonturen aan boord echt beleeft, of dat Peter-Paul gewoon héél veel fantasie heeft, zoals zijn meester beweert. De andere piraten weten weliswaar alles van over de reling plassen, pannenkoeken met stroop eten en rum drinken, maar verder lijken ze ongeveer even oud als PéPé. Veel woorden worden letterlijk genomen: de lichtmatroos zwaait met een zaklamp en nadat stuurman Hens 3 overboord sloeg, bestuurt niemand meer het schip (maar dat hindert niet, want op zee zien alle kanten er toch hetzelfde uit).
Het boek is royaal geïllustreerd met gekleurde tekeningen van Joanne Lew-Vriethoff: dikke piraten met stoppelbaarden en behaarde armen en een kleine PéPé die – eenmaal als leerling piraat - met zijn rode hoofdlap om een beetje doet denken aan Aadje Piraatje.

Elke zin begint op een nieuwe regel, waardoor het boek, ondanks lastige woorden als ‘geroezemoes’, ‘appelsapflesje’ of ‘octopus’, toch goed leesbaar oogt. Er is geen AVI-aanduidingen, maar dat hindert niks. Alle hens aan dek kan zelfstandig gelezen worden door lezers (j/m) uit groep 5 en anders is het een prima voorleesverhaal voor jongere kinderen. Geschikt voor zeven jaar en ouder.

Top