4sterillustraties: Jan Jutte
Gottmer, april 2016
Bekroond met een Zilveren Griffel 2017

De mama van Jip heeft een baby’tje in haar buik! Het duurt nog lang voor het groot genoeg is om geboren te worden, want het is nu nog ongeveer zo groot als een playmobil-poppetje. Jip mag mee naar Loes; een soort dokter die alles weet over baby’s in buiken. Zij vertelt dat de baby een jongetje gaat worden.
Mama’s buik wordt steeds dikker. Dat komt doordat de baby groeit. Maar hoe is die baby eigenlijk in mama’s buik gekomen? En hoe komt het dat een mevrouw in de wachtkamer bij Loes twee baby’s in haar buik heeft, en mama maar eentje? Het broertje van Bram ging dood omdat hij te vroeg geboren werd. Wat als Jips broertje ook te vroeg komt? En hoe kan het dat Thomas twee moeders heeft en geen vader?
Jip heeft heel veel vragen en die worden allemaal geduldig beantwoord door papa en mama. Het duurt heel lang, maar eindelijk wordt het broertje van Jip dan toch geboren. En hij heet… Gijs!

Kleuter Jip had tot nu toe het rijk alleen, dus ze moet even wennen aan het idee dat er een kindje bij komt. Ze heeft gelukkig een lieve mama en papa, die taboes niet uit de weg gaan. Mama vertelt aan haar piepjonge dochtertje hoe baby’tjes nou eigenlijk gemaakt worden, inclusief het verhaal rondom eitjes en zaadjes.
Verdriet om een overleden kindje, een IVF-zwangerschap bij lesbische ouders; het wordt allemaal besproken. Dit maakt van Baby’tje in mama’s buik niet alleen een voorleesboek over het krijgen van een broertje of zusje, maar ook een voorlichtingsboek over seksualiteit. De toon is open, liefdevol en positief, maar de vraag is of kleuters al op deze (soms nogal abstracte) informatie zitten te wachten.
Heel herkenbaar is de boosheid en verwarring van Jip als zij een andere kamer krijgt, omdat haar kamertje voor de nieuwe baby is. Ook dat komt aan bod. Bij elkaar opgeteld is Baby’tje in mama’s buik zeer volledig en daarmee ook een tikje vol.

De mooie gekleurde illustraties van Jan Jutte vullen de tekst fantasievol aan. Alles bij elkaar is Baby’tje in mama’s buik een uitgebreid voorleesboek om samen over te praten, voor kleuters die ook een broertje of zusje krijgen, of voor ouders die hun kroost willen vertellen waar de kindertjes nou precies vandaan komen. Een lief boek voor vijf jaar en ouder.

Top