026-4451277

3sterillustraties: Kees de Boer
Ploegsma, juli 2019
AVI E6

Dexter houdt van uitvinden. Zo zou hij dolgraag zelf een ruimteschip willen bouwen, hoewel iedereen zegt dat dat niet kan. Maar het kan wel! Want op een nacht stort het ruimteschip van Wimm op het dakterras bij Dexters slaapkamerraam neer. Wimm is harig en blauw, heeft drie glanzende ogen en voelsprieten en is duidelijk afkomstig uit de ruimte. Wimm vertelt aan Dexter dat de aarde de hoofdprijs is in de Mega Melkweg Loterij. Het wezen dat de Aarde wint, kan ermee gaan doen wat hij wil.
Om de aarde te redden, bouwt Dexter samen met Wimm een nieuw ruimteschip. Samen vliegen ze naar Saturnus, waar het loket ‘Afdeling Eigendom Hemellichamen’ is. Maar daar zijn geen eigendomspapieren van de Aarde te vinden. Samen met Wimm en de maanboer ZiZa gaat Dexter verder de ruimte in, op zoek naar de eigendomspapieren van de Aarde. Want de Aarde zomaar verloten, dat kan natuurlijk niet!

Niets is te dol in Billy Extra Plankgas. Wie denkt dat Dexter in de ruimte niet kan ademen, heeft het mis, want je kunt gewoon een knalgele pil samengeperste zuurstof slikken. En als je met ruimtewezens van andere planeten wil spreken, draag je een zwiebelhelm, zodat iedereen je kan verstaan. ZiZa had er nog eentje liggen, in zijn huisje op de maan.
Met het grootste gemak fantaseert Yorick Goldewijk Dexters’ ruimtereis bij elkaar. Natuurlijk knutsel je van een onder andere een mixer, een fietsstuur en een plank uit de boekenkast van een bekend warenhuis een ruimteschip in elkaar. Logisch dat je eerst even naar de maan gaat om maanmelk te kopen voor onderweg. En alle avonturen die Dexter daarna beleeft, zijn grappig, spannend, bizar of alle drie tegelijk.

Billy Extra Plankgas is geïllustreerd door Kees de Boer. Op de zwierige zwart-wit illustraties zie je alle merkwaardige ruimtewezens langskomen, van de tweehoofdige zanger Filibert Fabulo tot de reusachtige Baxter Slakk. Bij elkaar opgeteld is Billy Extra Plankgas een met vaart verteld en getekend avontuur, vol grappige situaties. Ondanks alle vreemde gebeurtenissen, is de ruimtereis van Dexter volkomen geloofwaardig. Een fantasievol boek, geschikt voor een grote groep lezers van negen jaar en ouder. Ook leuk als voorleesboek in de klas.

Top