3sterillustraties: Lars Deltrap
Gottmer, april 2013

CPNB-kerntitel, Kinderboekenweek 2018

Ergens ver weg voorbij de maan is een kleine planeet: bol nul. Daarop woont Blitz. Hij is een groen ruimtemannetje en hij woont er alleen. Er is één boom die schaduw geeft en waaraan eten groeit.
Op een dag zit Tjilp in de boom. Hij is een vogel en hij komt van de aarde. Blitz vindt het heel fijn dat Tjilp er is, want nu heeft hij een vriend. Maar Tjilp gaat weer weg. Blitz besluit dat hij naar de aarde wil gaan om een vriend te zoeken. Hij hakt zijn boom om, bouwt een raket en vliegt weg.
Op de aarde vindt Blitz Tjilp weer terug. Tjilp heeft er een andere vogelvriend. Dus wil Blitz ook een vriend die op hem lijkt. Hij gaat op zoek, maar op aarde is nergens een ander ruimtemannetje te vinden. Blitz vindt wel Rob en Moes. Deze vrienden bouwen een hut in het bos voor Blitz. Maar dan wordt hij ontdekt en krijgt Blitz een hok en een hek en een rad om in te lopen. Blitz wil terug naar huis. Zal dat lukken, met hulp van Rob en Moes en Tjilp?

Een echt dik spannend boek voor beginnende lezers! Met grapjes van een vogeltje dat graag even wat poep op een hoofd laat vallen. En met een raar mannetje dat alleen is en zo graag een vriend wil. En die vriend uiteindelijk vindt. Want zo hoort dat bij een boek als dit: het moet helemaal goed aflopen!

Blitz! Is royaal geïllustreerd met grappige gekleurde plaatjes van Lars Deltrap. Het mooiste plaatje staat op bladzijde 130: Blitz die op zijn zelfgebouwde ufo de maan tegemoet vliegt, op weg naar zijn eigen bol nul.

Je zou wensen dat je zelf een vriend als Blitz tegenkomt. Wie weet reist hij nog eens naar de aarde, want er zijn meer delen over dit ruimtemannetje verschenen. Blitz! is geschikt voor lezers vanaf 6 jaar (en ook voor ouder!); het AVI-niveau is E3 – M4. Dankzij het dyslexie-lettertype is het ook goed te lezen voor kinderen met leesmoeilijkheden.

Top