3sterillustraties: Martijn van der Linden
Querido, augustus 2019

Ellis is dol op popcorn. Ze kan ontzettend goed popcorn opwarmen in de magnetron. Maar op een dag besluiten haar vaders dat er gezond gegeten moet worden, bloemkool en zo, en dat ze de magnetron gaan verkopen. Ze zetten ‘m zolang in het schuurtje.
Gelukkig is er in het schuurtje ook een stopcontact en kan Ellis daar stiekem toch haar popcorn maken. Maar dan gebeurt er iets raars: een grote korrel mais wil niet poppen, maar verandert in een nijdig klein mannetje, zo groot als een kiwi en met armpjes en beentjes. Dat is Bob Popcorn en hij heeft altijd honger.
Het valt niet mee om voor Bob te zorgen. Ellis moet hem geheim houden, anders weten haar vaders dat ze nog steeds stiekem popcorn maakt. Dankzij Bobs gigantische eetlust komt ze toch al aardig in de problemen. Daarom besluit ze iemand te zoeken die bij wie Bob voortaan kan wonen. Maar wil ze Bob eigenlijk wel kwijt?

Je zal nu toch een beginnende lezer zijn en zo’n fantastisch boek in je handen krijgen! Bob Popcorn is een eersteklas lastpak, hij brengt Ellis non-stop in de problemen, maar toch ben je onmiddellijk dol op hem. Je zou bijna naar de winkel rennen voor een doos popcorn en hopen dat jouw popcorn dan ook niet popt (en dat kan best, want als je de proloog goed gelezen hebt, dan weet je dat er meer van die rare maiskorrels in de omloop zijn).
Kortom: Bob Popcorn smaakt naar meer. En dat ‘meer’ komt er ook, want het tweede deel over Bob verschijnt in de zomer van 2020.

Naast de grappige tekst is Bob Popcorn meer dan royaal geïllustreerd door Martijn van der Linden. Bekijk alleen al eens de plaatjes op bladzijde 17, waar Ellis haar gebruiksaanwijzing geeft voor het bereiden van popcorn. ‘Wacht rustig af tot alle korrels zijn gepopt’. Nou, Ellis doet uiteraard van alles, maar ‘rustig’?
Bob Popcorn is een boek uit de serie Tijgerlezen: lekker lezen voor beginnende lezers, zonder dat er moeilijk gedaan wordt over AVI-niveaus. Kinderen lezen gewoon wat ze leuk lijkt en leuk is Bob Popcorn absoluut. Gemiddeld genomen is Bob Popcorn geschikt voor lezers in groep 4, maar goede lezers uit groep 3 of oudere kinderen die zin hebben om smakelijk te lachen, kunnen ook een hoop plezier aan Bob Popcorn beleven.

Top