3sterillustraties: Annet Schaap
Van Holkema & Warendorf, mei 2018

Uitvinder Appie Eensteen gaat naar Parijs om mee te doen aan een robot-wedstrijd, samen met robot Willem. Bibi en haar vriendje mogen mee om op het robotje Botje te passen. Oh ja, Bibi’s vader gaat mee als chauffeur. Onderweg naar Parijs komen ze op een picknickplaats Gisela tegen, een andere uitvinder die ook met een robot naar Parijs gaat. Haar robotje Cocobeaudulaire (ook wel ‘Co’) ziet er lief uit en heeft een schaarhandje waarmee hij hartjes knipt uit alle textiel die hij ziet. Botje wordt meteen smoorverliefd op Co.
De robotwedstrijd loopt vreselijk uit de hand als Co een hartje uitknipt voor een jurylid en Botje daardoor op tilt slaat en haar rivale verwondt. Mensen in de zaal denken zelfs aan een aanslag. In alle chaos weten Botje en Co te ontsnappen. Waar zijn ze heen?
Appie, Bibi, haar vader, Midas en Gisela zoeken half Parijs af. Niemand mag te weten komen dat Botje geen gewoon robotje is. Bovendien is er vroeger iets geweest tussen Appie en Gisela, maar ze kregen ruzie. Wat is er gebeurd? En vooral: hoe vinden ze Botje en Co weer terug?

Het derde boek over het lieve, lastige robotje Botje, dat slaapt met haar handje in het stopcontact en het liefst olijfolie drinkt bij het ontbijt. Ook robotjes hebben blijkbaar gevoel en kunnen verliefd (en jaloers) worden.
Parijs is een prima decor voor verliefde robotjes én om de situatie eens flink uit de hand te laten lopen. Het boek geeft wat je verwacht van een nieuwe deel over Botje. Het komt allemaal natuurlijk weer dik in orde, en in de tussentijd lees je een grappig verhaal.

Botje & Co
is op zich los te lezen van de andere Botjeboeken, maar het is wel handig als je al weet wie Botje is en hoe het komt dat ze geen gewoon robotje is. De fans van Botje kunnen met dit derde boek weer even vooruit. Botje & Co is ingedeeld in hoofdstukken van vijf à zes bladzijden, waardoor ook dit deel makkelijk voor te lezen is in de klas. Het is royaal geïllustreerd met zwartwit-tekeningen van Annet Schaap.
Botje & Co is een boek waar veel kinderen van zullen smullen. Voorlezen aan zeven jaar en ouder, zelf lezen vanaf negen.

Top