4sterillustraties: Emanuel Wiemans
Volt, augustus 2022

De vader van Tim is boswachter en dus wordt Tim dat ook. Tim heeft een elektrische skelter – de Turbotrapper – en daarmee rijdt hij door het bos om te controleren of alles in orde is. Zijn vriendinnetje Tippi helpt hem hierbij. Of Tim en Tippi spelen gewoon samen, want nergens kun je zo heerlijk spelen als in het bos. In de modder spelen, een dammetje bouwen in de beek, spoorzoeken, insecten bekijken; er is altijd wel wat te doen.
Maar een boswachter let ook goed op, zelfs als hij nog zo jong is als Tim en Tippi. Zo ruiken de twee jongste boswachter van Nederland een beginnende bosbrand, ze weten een stroper op de sporen, ze organiseren een actie op zwerfvuil op te ruimen en ze vinden twee kleine, moederloze vosjes. Gelukkig heeft Tim zo veel verstand van dieren dat hij goed weet wat hij dan wel en niet moet doen.

Met Tim en Tippi maakten we al kennis in het eerste boek Tim de kleine boswachter (2021). Dit tweede deel sluit naadloos aan, maar kan ook apart gelezen worden. Opnieuw krijg je tijdens het lezen heel veel zin om het bos in te trekken, om te kijken of jij ook zulke bijzondere dieren ziet, of om gewoon eens in een boom te klimmen en een dam in een beek te bouwen – en naderhand weer netjes op te ruimen. Want de boeken over Tim zijn niet alleen heel leuk om te lezen, maar je leert er ook een hoop van over hoe je met de natuur om moet gaan. In elk geval niet door heel hard met een crossmotor door het bos te gaan raggen! En ook niet door afval om je heen te strooien.

De avonturen van Tim zijn gebaseerd op die van boswachter Tim Hogenbosch. Het zijn korte, realistische, afgeronde hoofdstukken. De baas van het bos is opnieuw een fijn en lekker leesbaar boek waarbij je tussen de regels door en spelenderwijs nog het een en ander opsteekt over dieren en de natuur. Het boek is (iets te spaarzaam) geïllustreerd met zwart-wittekeningen van Emanuel Wiemans
Zelf lezen kan vanaf een jaar of acht, voorlezen kan vanaf zes jaar. Vanwege de korte, afgeronde hoofdstukken is Tim de kleine boswachter ook een leuk boek om in de klas uit voor te lezen.

Top