026-4451277

3stervertaling: Jesse Goossens
illustraties: Sara Ogilvie
Lemniscaat, augustus 2020

In De jongen die met draken vloog (2019) konden we lezen hoe Tomas’ draak Fikkie te groot werd om thuis te houden en dat Tomas daarom Fikkie liet wegvliegen. Zo nu en dan komt Fikkie nog bij hem langs en dan mag Tomas op zijn rug een vliegtochtjes maken.
Toch mist Tomas zijn eigen draak behoorlijk. Gelukkig maar dat opa nog steeds die rare drakenboom in zijn tuin heeft staan. Op een dag kruipt er een hemelsblauw onhandig draakje uit een vrucht, dat zich meteen aan Tomas hecht. Tomas noemt het draakje Zwier en hoewel Zwier weer voor een hoop rommel en problemen zorgt, is Tomas toch erg blij met hem. Zeker als al zijn vrienden in de vakantie weg zijn en Tomas achterblijft met een nieuw meisje. Ze heet Aura en ze beweert dat ze alles van draken weet. Ze is zo onuitstaanbaar dat Tomas per ongeluk het geheim van de drakenboom aan haar verklapt. En dan wil Aura natuurlijk ook een eigen draakje.

Een verrassing: na drie boeken over Tomas en zijn drakenboom is er toch weer een nieuw deel verschenen. Omdat De jongen die van draken droomde een open einde heeft, ligt het in de lijn der verwachting dat er ook nog minstens een deel vijf gaat verschijnen.
Het is weer heerlijk lezen over de bijzondere draken met hun specifieke eigenschappen. En hoewel Zwier ontzettend lastig is, zou je zelf ook dolgraag zo’n mooi hemelsblauw draakje met stekeltjes willen hebben. Of een vriend als Fikkie, die zijn grote vleugels zo heerlijk om je heen slaat als je verdrietig bent, net als op de troostrijke illustratie op bladzijde 48.
Toch voegt De jongen die van draken droomde weinig toe aan de eerdere delen. Het is meer van hetzelfde. Er komen weer nieuwe draakjes bij, met nieuwe eigenschappen en dat is het dan. Het boek lijkt meer een soort opstapje te zijn naar een vijfde deel, want er wordt beloofd dat Kat en Kai naar China gaan verhuizen, en Aura en haar draakje Rozenknopje moeten de stekjes van de drakenboom nog gaan redden.

Kortom: een leuk en grappig boek, lang niet het beste van de serie, maar de fans van Tomas en zijn draken zullen wel volop genieten van de gekke situaties en de zwierige tekeningen van Sara Ogilvie. Je kunt het boek niet los van de andere delen lezen.
De jongen die van draken droomde is geschikt voor negen jaar en ouder.

Top