3sterillustraties: Georgien Overwater
Lannoo, september 2015

Max woont in een keuken. Niet zomaar een keuken, maar de keuken van een gevangenis. Hij woont al sinds hij een klein jongetje is bij zijn tante Kokkie. Max vader is de koning van Mocano en Max is dus eigenlijk een prins. In het geheim.
Kokkie kookt overheerlijk, voor de gevangenen en voor Max. Niemand mag weten dat prins Max bij zijn tante woont. Een paar vrienden zijn natuurlijk wel op de hoogte. Zo is daar Trixie, de dochter van de directeur. Zij is altijd wel te porren voor een avontuur.
En zo’n avontuur beleven ze als Max achter in een grote oven een deurtje ontdekt. Het zit op slot. Wanneer ze met veel moeite het deurtje open krijgen, zien ze een smalle gang. In die gang is een kist verborgen, waarin zakjes zitten met beeldjes van hagedissen erin. Wat is er aan de hand? Max en Trixie gaan op onderzoek uit, al mag er niemand iets weten van de geheime gang. Ook Kokkie niet. Maar wat is het moeilijk om voor haar iets verborgen te houden!

Een levensgrote keuken is best een aardig decor voor een grappig avontuur. Allemaal verschillende ijskasten, voor allerhande verschillende ingrediënten… het is natuurlijk niet handig om een dutje te doen in zo’n ijskast, want daarna moet je weer ontdooid worden in de oven. En zo ontdekt Max dus dat deurtje. Er zijn wat vraagtekens voor de kritische lezer (waarom stikt Max niet als hij in een oven ligt te ontdooien? Hoe zit het nou met zijn ouders? Waarom mag niemand weten dat hij bij Kokkie woont?) maar in de sfeer van het verhaal ga je hier wel in mee.
Het geheim achter het fornuis is meer dan royaal geïllustreerd met zwierige tekeningen van Georgien Overwater. Zo komt het dat je een boek van 248 bladzijden nog redelijk snel uitgelezen hebt. Het boek is het Nederlandse antwoord op alle Boomhutten, Losers en Mutsen, al heeft het wel wat meer tekst. Er gaan uiteraard meer delen volgen.

Het geheim achter het fornuis is een grappig en tikje over-de-top boek dat een grote groep lezers aan zal spreken. Max is de verteller van het verhaal; een hoofdpersoon waar je vanzelf van gaat houden. Voorlezen (niet in de klas, daarvoor zijn de illustraties te belangrijk) kan vanaf acht jaar, zelf lezen vanaf negen.

Top