3stervertaling: Lidwien Biekmann
illustraties: Shane Devries

Billy Bones, april 2019

Thematitel Kinderboekenweek 2022


Als Lucy Modderman op een ochtend wakker wordt, is er iets vreemds gebeurd. Niet alleen haar eigen moeder is spoorloos verdwenen, maar ook alle andere volwassenen van Meurstad. Dat heeft voordelen, want je kunt nu net zoveel ijs eten als je wil, met pizzaburgers als toetje. Maar Lucy mist haar moeder en ze wil haar terug. Ze besluit de volwassenen van Meurstad te gaan zoeken.
’s Nachts ontdekt ze dat er griezelige, slijmerige, stinkende wezens uit een gat onder haar bed kruipen. Het zijn Knerpers, een vies en onbetrouwbaar volkje dat dol is op smerigheid en afval. Ze hebben alle volwassenen ontvoerd naar het land Redno, zodat de kinderen troep kunnen maken die ze van hun ouders niet op hoeven ruimen. Hoe meer viezigheid hoe beter. Lucy daalt af naar Redno om de volwassenen te zoeken. Volgens haar vader is niets onmogelijk, dus het móét lukken om alle vaders en moeders terug te halen.

30 hoofdstukken en ruim 350 bladzijden beleeft Lucy (en de andere kinderen van Meurstad) haar stinkende avontuur. De auteur van De Knerpers is hierbij nadrukkelijk aanwezig: hij geeft voorafgaand aan een nieuw hoofdstuk een vooruitblik, hij waarschuwt de lezer om even naar de wc te gaan als het spannend wordt, hij maakt even een boodschappenlijstje. Dat is soms grappig, maar ook wel eens over de top.
En zo is het hele verhaal. Alle viezigheid, griezeldingen en avonturen zijn best leuk – en zo nu en dan heel geestig – maar het wordt wel eens wat veel van het goede. De 30 hoofdstukken hadden er ook wat minder kunnen zijn. Kinderen zullen er waarschijnlijk minder bezwaar tegen hebben dat de auteur vaak erg veel bijvoeglijke naamwoorden nodig heeft.

Een compliment voor de mooie zwart-wittekeningen van Shane Devries, waarmee het boek royaal is geïllustreerd. 350 bladzijden zijn daardoor minder dan het lijkt. De Knerpers is geschikt voor lezers vanaf circa negen jaar. Het boek is dankzij de vele afgeronde hoofdstukken ook bruikbaar als voorleesboek in de klas, al is het jammer dat de kinderen dan alle mooie plaatjes mislopen.

Top