3sterillustraties: Eva van Aalst
Gottmer, juni 2017

CPNB-kerntitel, Kinderboekenweek 2018

Jammer dat het een nieuwe jongen bij, die bij Lies in de klas komt. Een heel stomme nog wel, met lang haar. Het lijkt zelfs of Vik borsten heeft, zo dik is hij. Bovendien zakt zijn broek af en dan kun je zien dat hij een superman-onderbroek draagt. Lies heeft liever een nieuwe hartsvriendin. Iemand als Merel bijvoorbeeld, want die ruikt zo lekker zoet naar spekkies. Maar het is niet helemaal duidelijk of Merel wel de vriendin van Lies wil zijn.
Zo maar per ongeluk raakt Lies toch een beetje bevriend met Vik. Dat komt omdat Vik tegenover haar woont en omdat ze op weg van school naar huis ontdekken dat er een oude mevrouw bewegingloos in een weilandje ligt. De vader van Vik waarschuwt een ambulance en Lies blijft die dag bij Vik spelen.
Een paar dagen later zijn Vik en Lies de helden van de klas en komen ze zelfs in de krant, omdat ze de mevrouw gered hebben. Als Vik daarna nog een meesterlijk plan heeft over hoe Lies haar verjaardagsfeestje kan geven, kan hij niet meer stuk. Vik en Lies zijn vrienden.

Vieze Lies bungelt er een beetje bij in de klas. Thuis heeft haar moeder niet zo veel tijd voor haar. Lies zorgt voor zichzelf. En zo’n slordig meisje als Lies past uiteraard niet bij de keurige Merel, dus een speelafspraak tussen de meisjes strandt als de moeder van Merel het niet goed vindt. “Ken je de mop van Lies die met Merel naar huis zou gaan? Nou, ze ging niet.” Pijnlijk om vervolgens te zien dat Laura wel bij Merel mag spelen.
Vik is ook niet zo populair: hij is dik, onhandig met gym, zijn moeder zit in het gekkenhuis, zijn vader runt een café. Een groter contrast met Merel is amper denkbaar. Toch worden buitenbeentjes Lies en Vik naar elkaar toegetrokken. Samen zijn ze een prima duo, want ondanks haar onhandige pogingen om ‘erbij’ te horen in de klas, staat Lies haar mannetje wel en haalt Vik zijn schouders op als anderen hem pesten en gaat hij gewoon zijn gang.

Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden is royaal in kleur geïllustreerd, grappige cartoon-achtige plaatjes die een slordig springerig meisje laten zien, samen met een onhandige dikkige jongen. Er komen nog meer delen rondom dit duo.
Een wat rommelig, maar gezellig boek voor een grote groep lezers vanaf ongeveer acht jaar.

Top