4sterillustraties: Kees de Boer
Querido, april 2022

Cees is alleen thuis. Geen probleem: ze gaat lekker lezen in de tuin. De zon schijnt, er staat een schommelbank en haar katten komen gezellig bij haar liggen. Het gaat een fijne rustige middag worden. Denkt Cees.
Maar nee. De buurvrouw is ook thuis. En de buurvrouw praat graag tegen haar hondje. Heel hard. En dan is daar buurman Matthijs. Hij houdt van klussen. Met een slijptol en een boor en een zaagmachine. En aan de overkant wonen de overkanters. Zij houden weer van barbecueën. Met de radio hard aan. Kortom: Cees heeft géén rustige middag in haar eigen achtertuin.
Gelukkig is de vader van Cees sloper. Met sloopkogels en zo. De moeder van Cees is kinderboekenschrijfster. Heeft dat er wat me te maken? Jazeker! Daardoor eindigt dit boek héél anders dan je gedacht had!

Dit gebeurde allemaal echt is alweer zo’n leuk deel uit de Tijgerlezenserie. Het is geen boek voor tere zieltjes, want Cees is van het ondernemende soort en zorgt er op nadrukkelijke wijze voor dat zij deze middag toch nog rustig kan lezen. Een vader die sloper is, kan zo van pas komen.
Het boek is vrolijk geïllustreerd door Kees de Boer. De illustraties zijn minstens zo belangrijk als de tekst, want wat Cees precies gaat doen om rustig te kunnen lezen, zie je vooral op de tekeningen. En daarop zie je ook hoeveel lawaai al die buren eigenlijk maken. De herrie spat bijna van de bladzijden af.

Tijgerlezen is een serie voor beginnende lezers. Zonder AVI-aanduiding, maar altijd grappig of spannend en met veel illustraties. Kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn.

Dit gebeurde allemaal echt
is gemiddeld genomen voor kinderen in groep 4, maar ook jongere kinderen die vlot leren lezen én oudere lezers zullen heel hard om dit boek lachen.
Een vrolijk en grimmig boek om met je vingers in je oren te lezen!

Top