3sterillustraties: Martijn van der Linden
Leopold, mei 2017

CPNB Kerntitel, kinderboekenweek 2018

Boaz heeft geen vrienden. Dat vindt hij niet zo erg: hij is graag alleen en droomt dat hij een indiaan is. Boaz weet alles van indianen.
Dan komt er een nieuw meisje in de klas. Boaz weet het zeker: Aïsha is een indiaan. Ze lijkt op een hertje, heeft donkerbruine ogen en pikzwart haar, ze houdt – net als hij! – van stilte en ze kan prachtig tekenen. Het gaat zomaar vanzelf: Boaz en Aïsha worden vrienden. Ineens vindt Boaz het leuk om naar school te gaan, want nu is er iemand met wie hij hand in hand naar de gymzaal loopt en iemand die in de pauzes naast hem zit.
Dan besluit zijn vader dat Boaz na de herfstvakantie een klas gaat overslaan. Juf Annet en mama zijn het ermee eens, maar Boaz wil het niet! Voor het eerst heeft hij een vriendin en die zou hij in de steek moeten laten. Aïsha heeft hem net zo hard nodig als Boaz haar nodig heeft! Hoe moet Boaz papa overtuigen dat hij niet naar een andere klas wil?

Vaak is het niet zo geloofwaardig dat een jongen en een meisje zo snel bevriend raken, maar in Een indiaan als jij en ik is het volkomen logisch dat Boaz en Aïsha elkaars beste vriend worden. Aïsha spreekt nog amper Nederlands, de juf vertrouwt haar toe aan dat slimme jongentje dat verder geen vrienden heeft en het jongentje in kwestie is zo geobsedeerd door indianen dat hij zich blij verrast ontfermt over een echt indianenmeisje. Dat Aïsha gevlucht is uit Syrië en dus helemaal geen indiaan is, dringt aanvankelijk helemaal niet tot hem door.
Boaz heeft een koppige vader, maar hij heeft gelukkig ook een dito oma. Een oma die haar dromerige kleinzoon heel goed begrijpt en probeert hem te helpen. Een oma die je ieder kwetsbaar kind zou gunnen.

Een indiaan als jij en ik is een prachtig subtiel boek over vriendschap en over opkomen voor jezelf. Tussen de bedrijven door leer je nog een hoop over indianen, want naast alles wat Boaz te vertellen heeft, staan er ook heel wat ‘weetjes’ tussen de hoofdstukken. Daarbij is het boek royaal en in indianenstijl geïllustreerd door Martijn van der Linden.
Dit alles maakt van Een indiaan als jij en ik een subtiel pareltje dat toch toegankelijk leesbaar is. Een prachtig boek voor lezers van negen jaar en ouder.

Top