3sterillustraties: Katrien Holland
Luitingh Sijthoff, juni 2021

De oma van Max is geheim agent. Samen met Faisel, een andere geheim agent, is ze op een Zeer Geheime Missie. Max heeft beloofd om tijdens de zomervakantie de planten in Faisels moestuin water te geven. Alleen had hij er niet op gerekend dat daar robot Gember het tuinhuisje zou bewaken! Gember is uitgevonden door Faisel, maar ze werkt nog niet helemaal goed. Toch wil het Ministerie van Geheime Zaken Gember inzetten als bewaker. Gember wordt dus zomaar ontvoerd!
Faisel laat aan Max weten dat hij Gember maar even terug moet ontvoeren. ‘Makkie,’ zegt Max. Met de robotauto van zijn oma is hij namelijk zo in Den Haag. Maar dan? Gelukkig krijgt Max hulp van Jazz-Lynn. Lukt het om samen Gember weer mee terug te nemen?

Wie wil er nou geen geheim agent zijn? Max boft maar: hij mag zomaar auto rijden (met 300 km over de snelweg!), hij krijgt een gouden pasje waarmee hij alles kan betalen, dus óók een verblijf in een heel chique hotel in Den Haag. En dan is hij nog niet eens een echte geheim agent!
In de vaart van het verhaal is het heel gewoon dat Max van zijn prettig verstrooide ouders toestemming krijgt om ‘even’ in zijn eentje naar Den Haag te gaan met een robotauto die kan praten. En hij boft dat hij de energieke Jazz-Lynn ontmoet, die weer de dochter is van de ambassadeur, en dat de ambassadeur weer bevriend is met de minister-president. Grappig detail is dat het hier louter om vrouwen gaat. Zelfs het hoofd van het Ministerie van Geheime Zaken (dokter Bibber) is een dame.

Geheim agent Max is het vierde boek over Max en zijn avontuurlijke oma. De boeken zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. De bladspiegel is ruim en de regelafstand groot, zodat het boek ook makkelijk te lezen is voor kinderen met leesproblemen. Bovendien zijn er veel grappige, zwierige (zwart-wit) illustraties van Katrien Holland.
Geheim agent Max is een boek dat aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil, over beroepen. ‘Geheim agent’ is een beroep dat ook kinderen kunnen uitvoeren; kijk maar naar Max! Het boek is geschikt voor een grote groep kinderen vanaf acht à negen jaar.

Top