3sterillustraties: Hanne Snel
Leopold, november 2021

Noor en Mila zijn buurmeisjes en elkaars beste vriendinnen. De trampoline in de tuin is hun geheime plaats: daar bespreken ze samen alles. Ze vinden het bijvoorbeeld maar stom dat hun moeders op al hun plannen ‘nee’ zeggen. Zo worden zij later in elk geval nooit! Noor en Mila spreken af dat ze voortaan op alles ‘ja’ zeggen.
Dat is soms leuk, maar niet altijd handig. Als Shanti bijvoorbeeld aan Noor komt vragen of ze komt spelen, moet Noor wel ‘ja’ zeggen, al heeft ze niet zo’n zin. En daarna vindt Mila het weer niet leuk dat Noor het uiteindelijk heel gezellig had bij Shanti. Pas echt lastig wordt het als Noors broer Floris achter de afspraak van de vriendinnen komt. Hij zorgt er wel voor dat Noor en Mila op de vreselijkste dingen ‘ja’ moeten zeggen.
Is het wel zo’n goed plan om altijd ‘ja’ te zeggen? Of mag je best protesteren als je iets eigenlijk verschrikkelijk vindt? Gelukkig maar dat Noor en Mila allebei een moeder hebben die ook eens iets verbiedt.

Het experiment van Noor en Mila is grappig. ‘Ja,’ zeggen als je zelf wel zin hebt in wat je gevraagd wordt (‘Wil je volgende week mee naar de film?’) is een eitje. ‘Ja,’ zeggen om iemand anders een plezier te doen, pakt meestal ook wel goed uit. Maar ‘ja’ zeggen tegen héél stomme kleren, of tegen je broer als hij je vraagt om zijn troep op te ruimen terwijl hij zelf lui op de bank ligt, dat is een heel ander verhaal.
Je zou zelfs in dit verhaal kunnen lezen dat het oké is om zo nu en dan voor jezelf op te komen. Bovendien mag je terugkomen op beloftes die je aan elkaar gedaan hebt als je merkt dat het geen goede belofte is. En soms kun je zelfs heel blij zijn als je moeder gedecideerd ‘Nee!’ zegt.

Het boek is kleurrijk geïllustreerd door Hanne Snel. Zo nu en dan zijn willekeurige woorden in de tekst in een groot en gekleurd lettertype afgedrukt, geen idee waarom, maar de bladspiegel ziet er daardoor wel fleurig uit. Het knettergekke plan van Noor en Mila is een gezellig meidenboek, geschikt voor lezers die ook genieten van De regels van Floor (Marjon Hoffman). Een toegankelijk, vrolijk boek, geschikt voor lezers vanaf ongeveer acht jaar.

Top