3sterillustraties: Mark Janssen
Van Goor, februari 2018

In Het Ministerie van Oplossingen (2016) kon je lezen hoe Nina samen met haar vrienden Alfa, Ruben en de oude mevrouw Vis dit geheime Ministerie nieuw leven inblies. Het nieuwe Ministerie is nu een feit en ze kunnen aan de slag om problemen op te lossen!
Het eerste probleem dient zich aan zodra ze hun Ministerie-computer aansluiten: ze moeten eerst de laatste openstaande zaak uit 1953 oplossen. Indertijd is er een huisbaas vermoord en werd zijn huurder in de gevangenis opgesloten. De man was waarschijnlijk onschuldig en overleed enkele jaren later. Zijn vrouw en dochtertje bleven achter. De huurder zou een echte tekening van Van Gogh in zijn bezit hebben gehad, maar die tekening is spoorloos.
Het Ministerie van Oplossingen gaat aan de slag! Maar hoe los je een moord van zo lang geleden nog op? Bovendien zijn er die geheimzinnige Zilvermannen die het Ministerie willen dwarsbomen.

Dit vervolg op het heerlijke Ministerie van Oplossingen is al ongeveer net zo lekker lezen als de voorganger. In het eerste hoofdstuk wordt uitgelegd wat voorafging, zodat het niet strikt noodzakelijk is om te beginnen met het eerste boek, al is dat uiteraard wel aan te raden.
Dit tweede deel is niet alleen een leuk verhaal over vriendschap en in het geheim mensen helpen, maar heeft ook nog een detective-achtig sausje. Het is de politie nooit gelukt die oude moord op te lossen en niemand weet waar die tekening van Van Gogh gebleven is. Uiteraard gaat het Nina en haar vrienden wel lukken en hoewel dat misschien niet zo heel geloofwaardig is, ga je er in de sfeer van het verhaal volledig in mee. Die van Gogh komt terecht en de zaak uit 1953 wordt opgelost, daar ben je samen met de energieke Nina van overtuigd. Natuurlijk!

Kortom: Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh is een fijn, toegankelijk, met vaart en zichtbaar plezier geschreven boek, beetje spannend maar niet tè, positief en geschikt voor een grote groep kinderen. Als je het uit hebt, zucht je diep en denk je: kom maar op met het volgende probleem! Wat zou je zelf graag deel uitmaken van dat geheimzinnige Ministerie.
Heerlijk lezen voor negen jaar en ouder.

Top