3sterillustraties: Mark Janssen
Van Goor, november 2020

Het is heerlijk om deel uit te maken van het Ministerie van Oplossingen, maar zo nu en dan moet je ook een probleem oplossen waar je echt he-le-máál geen zin in hebt. Zoals nu.
Ralf is een jongen die sinds een tijdje bij Nina in de buurt woont en die altijd kwaad is en andere kinderen pest. Maar Ralf heeft ook een probleem: zijn ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding, hij heeft amper vrienden meer en de enige jongen die zegt dat hij zijn vriend is, wil dat Ralf op school proefwerken steelt.
Ouders bij elkaar brengen, dat kunnen de leden van het Ministerie niet, maar ervoor zorgen dat Ralf weer vrienden krijgt, dat moet lukken. Ook al heeft Nina een barstende hekel aan Ralf, ze ontdekt ook dat hij het niet makkelijk heeft en daarom vaak zo pesterig en boos doet. Het Ministerie gaat aan de slag met deze lastige opdracht. Maar er is nog een extra moeilijkheid: de vader van Ralf werkt het Ministerie tegen… en niet zomaar!

Het vierde deel over het verrukkelijke Ministerie van Oplossingen: de Nederlandse afdeling van een wereldwijd netwerk van mensen die problemen van anderen in het geheim proberen te verhelpen. Nina en haar vrienden doen opnieuw hun best en dit keer voor iemand die weinig sympathie opbrengt. Ralf is dus een etter, maar hij zit ook lelijk in de knoei. Bovendien is zijn vader een nare oude bekende van het Ministerie. Natuurlijk weet het Ministerie, een tikje geholpen door wat toeval, ook voor Ralfs moeilijkheden uiteindelijk een bevredigende oplossing te vinden. Op naar een nieuw probleem, op naar deel 5!

In theorie kun je de boeken over het Ministerie van Oplossingen onafhankelijk van elkaar lezen, maar het is toch wel handig als je gewoon vooraan begint met deel 1. Dan begrijp je het beste hoe het zit met de diverse Ministerie-afdelingen en hoe Nina en al haar vrienden bij het Ministerie verzeild zijn geraakt. Bovendien zijn de boeken zo leuk, dat je ze toch allemaal wil lezen.
Het Ministerie van Oplossingen is een fijne en toegankelijke serie, geschikt voor een grote groep lezers vanaf negen jaar. Wie eenmaal een deel gelezen heeft, wil niets liever dan zelf ook deel uitmaken van dat heerlijke, geheimzinnige Ministerie. Wat let je om zelf ook aan de slag te gaan?

Top