3sterillustraties: Floor de Goede
Querido, augustus 2016

Bekroond met een Vlag & Wimpel 2017

Dinosaurussen zijn uitgestorven? Welnee! Je gaat juist met ze op avontuur. Er zijn er zó veel: de triceratops, de tyrannosaurus, de stegosaurus… Je kunt met ze spelen, zittend op hun rug, hangend aan hun poten, van hun hals af glijdend. Eng? Nee hoor. Je hoeft nergens bang voor te zijn.
Maar het gekke is dat je ouders en je zussen dat niet zien. Die vinden dat je gewoon moet komen eten en ze lachen je uit als je zegt dat je met de dino’s op stap bent geweest. Dinosaurussen zijn uitgestorven, zeggen ze. Dat is het stomste wat je ooit hebt gehoord. En het is ook helemaal niet waar. Lees dit boek maar.

Voor de tekst van Ik ben bij de dinosaurussen geweest krijgt Edward van de Vendel een Vlag & Wimpel. Maar de speelse tekeningen van Floor de Goede zijn minstens zo leuk! Ze maken van dit boek een vrolijk avontuur van een jongetje dat nog voor het werkelijke verhaal begint een boek (dit boek!) uitkiest in een winkel of bibliotheek en daarna gretig opgaat in de wereld van de dino’s. De dinosaurussen zijn kleurrijke, geestige monsters, spannend maar niet echt eng. Stoere dino-liefhebbertjes reizen mee langs prehistorische landschappen, voor de held uit het verhaal zijn boek moet dichtslaan om te eten.

Dit boek is een ode aan het boek, het verhaal en de fantasie. Favoriete bladzijde: het jongetje dat languit op de vloer van zijn kamertje het dinoboek leest, terwijl alle prehistorische monsters over zijn schouder meekijken. Wat ongelooflijk stom dat niemand begrijpt hoe fantastisch jouw boek kan zijn! Hoe je erin op kunt gaan. Hoe jij echt, écht avonturen kunt beleven samen met uitgestorven dieren.
Gelukkig komt het goed.

Wat een leuk en spannend prentenboek voor jonge dino-fans! Speels, kleurrijk, een mooi verhaal en illustraties waarop heel veel te bekijken valt, maken van Ik ben bij de dinosaurussen geweest een heerlijk net-niet-te-eng boek voor vier jaar en ouder.

Top