4sterillustraties: Joke van Leeuwen
Querido, september 2022

Jona’s vader werkt in een gebouw van dertig verdiepingen hoog. En elke dag na schooltijd gaat Jona met de lift naar verdieping 20, want daar is de kamer van haar vader. Daar wacht ze tot haar vader klaar is met werken en ze samen gaan eten in een eetcafé.
Dat gaat al zo sinds de moeder van Jona overleden is. Tot op die ene dag. Dat was de dag dat Jona naar het dak van het gebouw gegaan was en er per ongeluk in slaap viel. En toen kwam het water dat het hele stadje Wolem onder zette. Alle mensen werden met bootjes gered. Iedereen, behalve Jona, want niemand wist waar ze was.
En daarom zit Jona nu alleen in dat heel grote gebouw. Of erop, want vanaf het dak kan ze misschien wel gered worden. Jona verzint van alles om niet zo alleen te zijn en om de aandacht van de mogelijke redders te trekken. Wanneer komt er nou eindelijk eens iemand die op zoek is naar haar?

Jona zou het zusje kunnen zijn van die andere kinderen uit de boeken van Joke van Leeuwen. Want Deesje, Kukel, Toda en Bobbel zijn ook allemaal kinderen die een beetje verwonderd kijken naar de wereld om zich heen; dromerige buitenbeentjes die zich – als het eropaan komt – toch heel redelijk in hun eentje kunnen redden.
Jona is alleen. Zo alleen dat ze ingelijste foto’s van bureaus haalt en mee naar het dak neemt en ze daar om een halve kring om zich heen zet. “Zo veel lachende gezichten bij elkaar, dat hielp om niet eenzaam te zijn.” Maar Jona is ook een kind dat op zoek naar eten in de directeurskamer terecht komt en daarna even lekker met de bureaustoel van de directeur op de gang gaat racen en doet alsof er twee mensen een wedstrijd houden. “Ze was hen allebei, dus ze won altijd.”

Natuurlijk staat het boek weer boordevol tekeningen die het verhaal aanvullen. Een van de grappigste illustraties is het monster op bladzijde 55 dat met mes en vork klaar zit om Jona op te eten, als ze ’s nachts door het donkere trappenhuis naar beneden sluipt.
Ik ben hier! is weer een ‘echte’ Joke van Leeuwen en Jona is een kind om veel van te gaan houden. Een grappig en mooi boek voor een grote groep lezers vanaf ongeveer negen jaar.

Top