3stervertaling: Edward van de Vendel
illustraties: Ida Björs
Querido, november 2018

Het is bijna kerstmis. De vader van Fred kan met kerst niet thuis zijn. Het is namelijk oorlog en Freds vader is een soldaat die de Zweedse grens moet bewaken tegen de Duitsers. Fred mist zijn vader verschrikkelijk en hij hoopt stiekem dat papa toch naar huis zal komen. Hij heeft hem zó veel te vertellen!
Nu vertelt Fred al een hoop aan zijn vader. Dat doet hij in de grote klerenkast. Als hij de deur op een kier laat staan, kun je de wind horen suizen en dan is het net of papa terugpraat. Zo vertelt Fred dat hij verliefd is op Elsa uit zijn klas. Ze is een stoer meisje met bruin krulhaar. Maar hoe moet Fred haar laten weten dat hij haar zo leuk vindt? Hij moet dapper zijn en het haar vertellen, maar dat is zo moeilijk. Daarom besluit hij om samen met zijn vriend Oskar te oefenen in het dapper zijn. Het lijkt mis te gaan, maar pakt onverwacht tóch goed uit. Maar dan wel wat anders dan Fred had verwacht.

Ach, wat een lief verhaal over verliefd zijn! Fred is een jaar of acht, negen en of hij echt verliefd is, weet hij niet precies, maar hij denkt ‘best wel vaak’ aan Elsa en hij krijgt het ook een beetje warm als hij naar haar kijkt. En dat komt dan weer goed uit, want Zweden beleeft een heel koude winter.
Zweden was weliswaar neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar met een papa aan het front en weinig hout voor de kachel, voel je toch wel wat de oorlog voor een Zweeds kind betekende. Als de juf op school Elsa onterecht van afkijken beschuldigt en Elsa heel boos wordt, zegt de juf: ‘Ze heeft gelijk: we moeten in opstand komen tegen onrechtvaardigheid. Altijd, overal.’ Zo’n zinnetje krijgt een extra lading als het verhaal tijdens een oorlog speelt.

Liefde is niet voor lafaards is een mooi kleinood, een boekje om te koesteren en elke kerstvakantie opnieuw (voor) te lezen. Het is royaal en in kleur geïllustreerd door Ida Björs, een beetje ouderwets, maar dat past heel goed bij het verhaal. Het zou een wonder zijn als Elsa uiteindelijk niet voor Fred zou vallen, want hij is het liefste jongetje sinds tijden dat in een boek opdook.
Een prachtig kerstcadeautje voor dromerige lezers van negen jaar en ouder.

Top